ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει το θολό τοπίο για τους ΣΜΑ

Την υπογραφή του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου, αναμένει ο Δήμος Ζίτσας, προκειμένου να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό.

Και αυτό γιατί, μέχρι στιγμής και μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με την συμμετοχή και στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Φορέα, ούτε συζήτηση σε επίπεδο διοίκησης για το αν προτίθεται να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση.
Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σημείωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τις προθέσεις του ΦΟΔΣΑ, παρόλο που στη σύσκεψη αυτή τονίστηκε ότι η διαδικασία για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας πρέπει να προχωρήσει.
«Ρητά από το υπουργείο δόθηκε εντολή να προχωρήσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία. Όποιος δεν μπει σε αυτή τη διαδικασία, θα είναι απέναντι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.
Μάλιστα, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση ο πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλατζής είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να εξευρεθεί και το απαραίτητο προσωπικό για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, στη σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, υποστήριξε πως δεν μπορεί να εξευρεθεί προσωπικό των αναγκαίων ειδικοτήτων μέσω του ΟΑΕΔ.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, ο Δήμος Ζίτσας πρόκειται να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του ΣΜΑ που θα εξυπηρετεί και ένα τμήμα του Δήμου Ζαγορίου, όπως προβλεπόταν και από τον περιφερειακό σχεδιασμό, και έτσι αυτό που αναμένει είναι –εφόσον η προγραμματική σύμβαση υπογραφεί από όλα τα μέρη – να ειδοποιηθεί σχετικά από την Διαχειριστική Αρχή για την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου.
Παράλληλα, ο κ. Πλιάκος έθεσε και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη μεταφορά του υπολείμματος, όπως, αν και πώς μεταφέρεται αυτή τη στιγμή από το εργοστάσιο προς τους ΧΥΤΥ, με δεδομένο πως δεν έχει συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο για να λάβει τέτοια απόφαση.
«Μεταφέρεται το υπόλειμμα; Με τίνος αρμοδιότητα και απόφαση φεύγει από το εργοστάσιο; Πώς θα πληρωθεί και ποιος έχει λάβει απόφαση, χωρίς να έχει γίνει συμβούλιο;», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στη δημοσιογραφική έρευνα για τις απαντήσεις.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά