ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με «πλάτη» από την Περιφέρεια η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

Με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, των λιπαντικών και τυχόν φθορών, τους δήμους να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου να παρέχει στοιχεία και οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί, θα ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Αυτό προβλέπεται στις προγραμματικές συμβάσεις, που ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου για τους επτά Σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί, με την Περιφέρεια να διαθέτει το ποσό των 403.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό, είναι για τους ΣΜΑ Ζίτσας (24.800 ευρώ), Πωγωνίου (43.400 ευρώ), Μετσόβου (43.400 ευρώ), Ηγουμενίτσας (74.400 ευρώ), Άρτας (111.600 ευρώ), Γ. Καραϊσκάκη (43.400 ευρώ) και Ιωαννίνων (62.000 ευρώ).
Με την ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, όπως τόνισε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και όπως αναφέρεται και ρητά στις προγραμματικές συμβάσεις,
η Περιφέρεια θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παραδίδοντας τους ΣΜΑ με τον κινητό εξοπλισμό τους στον ΑΣΔΣΑ για την κανονική λειτουργία τους.
Ένα σημαντικό «αγκάθι» στην όλη διαδικασία έχει να κάνει, πάντως, με το κατά πόσο είναι σε θέση οι δήμοι να διαθέσουν το αναγκαίο προσωπικό για την παραλαβή των σύμμεικτων απορριμμάτων, τη ζύγισή τους, τη μεταφόρτωση τους σε κοντέινερ και τη μεταφορά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων. Ειδικά από τη στιγμή που πολλοί δήμοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων και έχουν προχωρήσει σε σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας