ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναγκαστική επιτάχυνση στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Οι «στενές» προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης για την απορρόφηση των πόρων οδηγούν στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού, μια διαδικασία που θα χρειαζόταν αιώνες –κυριολεκτικά– για τη χώρα, με τους ρυθμούς που προχωρούσε.

Τριακόσια Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία, μεταξύ των οποίων του δήμου Ιωαννιτών και όλων των δήμων του νομού, αλλά και πολλών της Ηπείρου, πρόκειται να προχωρήσουν τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στη χώρα για τον σκοπό αυτό.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι εκείνο που έχει αναλάβει τη διαδικασία, με στόχο να καλυφθεί το 75% της επικράτειας σε Τοπικά Πολεοδομικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπου απαιτούνται, όπως για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου.
Η ολοκλήρωση των 300 ΤΠΣ το επόμενο διάστημα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, όπως ανέφερε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με δεδομένο πως μέχρι πρόσφατα η χώρα ολοκλήρωνε περί τα 30 ΤΠΣ ανά δεκαετία. «Θα χρειαζόταν 100 χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να τα ολοκληρώσει με τους προηγούμενους ρυθμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοπρατήθηκαν 113 Σχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Δήμου Ιωαννιτών. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχουν ανάδοχοι για τουλάχιστον 100 δήμους, όπως ανέφερε.
«Θα τα καταφέρουμε πιστεύω. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί σχεδιασμός στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», σημείωσε και αναφέρθηκε στην σημασία των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αφενός για την αξία κάποιων εκτάσεων αφετέρου και κυριότερα για τον καθορισμό των χρήσεων γης.
«Είναι μια τεράστια ευκαιρία να διαμορφωθούν πολιτικές, να λάβουν αξία ορισμένα τμήματα γης, που δεν έχουν την αξία που πρέπει, και είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον σχεδιασμό και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Με τη βοήθεια των δήμων και των Περιφερειών, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας, ώστε να είναι σύγχρονες και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε ο κ. Στασινός.
Συγκεκριμένα, με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

«Απεριόριστα κονδύλια»

Στο μεταξύ, ο κ. Στασινός, που βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ σχετικά με την ενέργεια και τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, έκανε γνωστό πως τους αμέσως επόμενους δύο με τρεις μήνες, πρόκειται να «τρέξει» το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.
Τόνισε δε πως τα κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «απεριόριστα», και αυτό που λείπει είναι κυρίως η ωριμότητα μελετών.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα βγαίνει κάθε χρόνο, καλώντας τους ιδιοκτήτες να το αξιοποιήσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, κάνοντας απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου και του ενεργειακού κόστους σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Ευχαριστίες σε όσους «έβαλαν πλάτη»

«Πανηγυρικές» ανακοινώσεις για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – Έφτασε και η σειρά του Δήμου Ιωαννιτών