ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευχαριστίες σε όσους «έβαλαν πλάτη»

Με μια σειρά από ευχαριστίες συνοδεύει ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου την επίσημη ανακοίνωση ότι, με το υπ’ αριθ. ΦΕΚ 2406Β, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου και υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά, ο Δήμος Κόνιτσας με όλες οι Δημοτικές Ενότητές του εντάχθηκαν στον γ’ κύκλο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Εξάρχου ευχαριστεί τους υπαλλήλους του Δήμου, τους ειδικούς συνεργάτες του για την άμεση και άψογη συνεργασία, και ιδιαίτερα τον τέως υπουργό και βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με τις εξειδικευμένες γνώσεις του πάνω στο εν λόγω θέμα μετά από ενημέρωσή του από τον δήμαρχο, από την πρώτη στιγμή έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον».
Πριν τη διατύπωση των ευχαριστιών, ο δήμαρχος Κόνιτσας αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα καθορίσει με σαφήνεια τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις των περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Κόνιτσας και συγκεκριμένα τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, θα οριοθετήσει τους οικισμούς και τα σχέδια πόλης, θα προβλέψει τις περιοχές προς πολεοδόμηση, τις προστατευόμενες περιοχές και τα ρέματα.
Γνωρίζοντας ο κ. Εξάρχου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε πολεοδομικά θέματα και κυρίως η κωμόπολη της Κόνιτσας, όπου υπάρχει εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο από το 1989 και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε τμήμα του Δήμου από το 2014, στο οποίο περιλαμβάνονται μόνο οι 11 από τις 40 Κοινότητες, ενώ δεν έχει γίνει ποτέ πράξη εφαρμογής τους, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του τόνισε στην Πολεοδομία, την Τεχνική Υπηρεσία και τους ειδικούς συνεργάτες την αναγκαιότητα επίλυσης αυτού του προβλήματος, ενημερώνοντας παράλληλα και τους Βουλευτές Ιωαννίνων. Με το υπ’ αριθ. 8823/15-11-2019 έγγραφο που απέστειλε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου, ανέλυσε την αναγκαιότητα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για την περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα τόσο του Δήμου όσο και των ιδιωτών. Κατόπιν της πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιούνιος 2020) για συμμετοχή στην «Εκπόνηση ΤΠΣ», ο Δήμος Κόνιτσας ανταποκρίθηκε άμεσα και στις 8 Ιουλίου 2020, με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στην ανωτέρω Πρόσκληση. Το αίτημα προς το Υπουργείο στάλθηκε στις 10 Ιουλίου 2020 και κατόπιν επικοινωνίας με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη στις 28 Απριλίου 2021, ο Δήμος Κόνιτσας βρίσκεται μεταξύ των 76 δήμων που εντάχθηκαν.

Σχετικά άρθρα

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση

Σε ενίσχυση του ρεύματος από Ισραήλ προσδοκά ο Δήμος Κόνιτσας