ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόγραμμα έργων με το βλέμμα στο 2030

Στον αριθμό των 33 ανέρχονται τα νέα έργα, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2023, αρκετά εκ των οποίων, βέβαια, δεν είναι και τόσο νέα, καθώς πρόκειται για έργα που μεταφέρονται από τεχνικό πρόγραμμα σε τεχνικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι η ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων και η ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής.
Το δεύτερο κομμάτι των έργων αφορά αυτά που έχουν να κάνουν με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων, η επέκταση των πεζοδρόμων και η κατασκευή νέων κόμβων κυκλοφορίας με προτεραιότητα αυτόν στη συμβολή της Γεννηματά με τη Μακαρίου, τη μετατόπιση του υφιστάμενου κόμβου στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου με τη Βογιάννου και δύο κυκλικούς κόμβους επί της Κενάν Μεσαρέ. Επίσης, περιλαμβάνονται
η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά συγκροτήματα (Κιάφας και πρώην Πολυκλαδικού) και δημοτικά κτήρια, η ανάπλαση της παραλίμνιας διαδρομής και παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπως η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα με προϋπολογισμό 8.040.000 ευρώ και η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Χατζή με 4 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 61.083.978,40 ευρώ, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς υπερψήφισαν, εκτός από τη δημοτική αρχή, και οι παρατάξεις της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», παρά την αμφισβήτηση των αριθμών που παρουσιάστηκαν για τα έργα, που έχουν ολοκληρωθεί, την κριτική για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, καθώς και τις ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο των εισηγήσεων. Λευκό ψήφισε η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» και καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα».
Παρουσιάζοντας τις βασικές ενότητες του προγράμματος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι με το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την παρούσα θητεία.
«Παρά τους σημαντικούς περιορισμούς, που δημιουργήθηκαν από την πανδημική κρίση, δουλέψαμε σκληρά με τις υπηρεσίες του Δήμου και καταφέραμε σήμερα να έχουμε εργοτάξια σε όλη την έκταση του Δήμου, έχοντας υλοποιήσει σχεδόν το 90% του προγραμματισμού μας, συμπεριλαμβάνοντας και την ένταξη των νέων έργων που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Αρλέτος, προσθέτοντας ότι με τον προγραμματισμό του 2023 ολοκληρώνεται, επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής με καινοτόμο, βιώσιμο και σύγχρονο χαρακτήρα, χωρίς να προκαλούνται νέες χρόνιες δεσμεύσεις, ενώ μπαίνει ο θεμέλιος λίθος ώστε τα Γιάννενα να πρωτοστατήσουν στη διαδικασία της κλιματικής ουδετερότητας και ενεργειακού μετασχηματισμού.
«Στη διαρκή προσπάθειά μας για εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και την εξασφάλιση πόρων για νέα έργα, καταφέραμε να φέρουμε στον Δήμο περίπου 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις από άλλους πόρους, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του Τεχνικού μας προγράμματος για πρώτη φορά στα 170 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διεκδικήσεις για νέες χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν», τόνισε ο αντιδήμαρχος, απευθύνοντας ευχαριστίες στις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, που συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.
Το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2023 χωρίζεται σε τρεις ομάδες: στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν συμβασιοποιημένα έργα (66.058.474,85 ευρώ), στα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης (39.634.400 ευρώ) και στα έργα που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 (61.083.978,40 ευρώ).
Έχουν ολοκληρωθεί έργα προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 55,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σε προσυμβατική διαδικασία βρίσκονται έργα προϋπολογισμού 39,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Τα νέα έργα

Τα νέα έργα που προγραμματίζονται για το 2023 από τον Δήμο Ιωαννιτών είναι τα ακόλουθα:
1. Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων 2.210.330,00
2. Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου – Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων 400.000 ευρώ
3. Κατασκευή ισόπεδου κόμβου στην περιοχή Κάτω Μαρμάρων 250.000 ευρώ
4. Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Δήμου Ιωαννιτών – Β’ Φάση 200.000 ευρώ
5. Βελτίωση – Ανακατασκευή υποδομών στη Δ.Ε. Μπιζανίου 400.000 ευρώ
6. Βελτίωση – Ανακατασκευή υποδομών στη Δ.Ε. Παμβώτιδας 600.000 ευρώ
7. Βελτίωση – Ανακατασκευή υποδομών στη Δ.Ε. Περάματος 400.000 ευρώ
8. Βελτίωση – Ανακατασκευή υποδομών στη Δ.Ε. Νήσου 100.000 ευρώ
9. Βελτίωση ανακατασκευή υποδομών Κοινοτήτων Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο και Μάρμαρα 400.000 ευρώ
10. Διανοίξεις οδών – διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων σε Νέα Ζωή & Καρδαμίτσια 1.000.000 ευρώ
11. Νέοι κόμβοι στη Δ.Ε. Ιωαννίνων 1.000.000 ευρώ
12. Συντήρηση – Επισκευή δημοτικών κτιρίων 430.000 ευρώ
13. Σύνταξη μελετών για την ωρίμανση έργων 380.000 ευρώ
14. Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών σχολείων Ιωαννίνων σε οικόπεδο εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννιτών 6.900.000 ευρώ
15. Μελέτη αναβάθμισης οδικού άξονα εισόδου πόλης Ιωαννίνων, από ΙΚΚ Πανηπειρωτικού Σταδίου έως ΙΚΚ Δόμπολης – Δωδώνης, και καθέτων κύριων αρτηριών 470.000 ευρώ
16. Μελέτη αναβάθμισης οδικών αξόνων, από τους ΙΚΚ Περιφερειακής Οδού – Λ. Στρ. Μακρυγιάννη και ΙΚΚ Αεροδρομίου έως το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων 340.000 ευρώ
17. Μελέτη Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων 150.000 ευρώ
18. Βελτίωση αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών 1.398.000 ευρώ
19. Διανοίξεις και διαμορφώσεις οδών στο Ιστορικό Κέντρο 400.000 ευρώ
20. Σύνδεση δομής Κατσικά με τον παραλίμνιο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο 900.000 ευρώ
21. Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα 8.040.000 ευρώ
22. Βελτίωση οδικού δικτύου Δήμου Ιωαννιτών για την πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 500.000 ευρώ
23. Εργασίες ανακαίνισης των ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών 215.648,40
24. Παρεμβάσεις για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο Δήμου Ιωαννιτών 4.000.000 ευρώ
25. Εξοικονόμηση ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα Κιάφας 5.000.000 ευρώ
26. Εξοικονόμηση ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα πρώην Πολυκλαδικού 5.000.000 ευρώ
27. Ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής 4.000.000 ευρώ
28. Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά και μεντρεσέ ΒΑ Ακρόπολης) 1.500.000 ευρώ
29. Ανάδειξη της οθωμανικής βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων 500.000 ευρώ
30. Ανάπλαση- προστασία Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή Ιωάννινα 4.000.000 ευρώ
31. Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χατζή 4.000.000 ευρώ
32. Δημιουργία οργανωμένων πράσινων χώρων στάθμευσης 2.000.000 ευρώ
33. Αντιμετώπιση συσσώρευσης όμβριων υδάτων για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας 4.000.000 ευρώ
Σύνολο 61.083.978,40 ευρώ.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Για ατάκτως ειρημένους κωδικούς παλιών έργων σε εξέλιξη και μια σειρά τίτλων νέων έργων, για τα οποία δε δόθηκε καν ο χρόνος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τα μελετήσουν, να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία και να ενημερωθούν, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.
«Η πόλη αλλάζει κύριε αντιδήμαρχε και η νέα εποχή έρχεται…, με την επικοινωνιακή καταιγίδα από μέρους της δημοτικής αρχής για έναν κυκλικό κόμβο στο κέντρο της πόλης. Ένας ολόφωτος κόμβος και γύρω του σκοτάδι. Γιατί αυτό εμφανίζει στο βιντεάκι που αναρτήσατε. Και πώς να μην εμφανίσει αυτό; Τι να εμφανίσει, τα συντρίμμια της κεντρικής πλατείας που τρία χρόνια την αφήνετε να ερημώνει; Αν φωτίσετε, όμως, το πλάνο από το drone θα δείτε τι κάναμε εμείς σε λίγα μέτρα απόσταση από τον κόμβο: Ένα αναβαθμισμένο πάρκο στην Αίγλη, με το ξήλωμα των στεγάστρων. Μια αναβαθμισμένη πλατεία Πάργης. Ένα αναβαθμισμένο πάρκο γύρω από το “Διεθνές”, με απομάκρυνση κι εκεί των αντιαισθητικών στεγάστρων. Μια αποκατάσταση του αναψυκτηρίου της ΟΑΣΗΣ, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομία και τέλος, ένα ώριμο έργο προς υλοποίηση για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας, μέσω διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Όλα αυτά είναι έργα και ημέρες της “Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα” σε μια μικρή έκταση του δήμου, εκεί που εσείς θελήσατε να σβήσετε τα φώτα μπας και καταφέρετε να τα κρύψετε», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της παράταξης Γιάννης Λιόντος απέδωσε στη δημοτική αρχή αδυναμία υλοποίησης έργου και διερωτήθηκε ποια είναι η πρόταση της «Νέας Εποχής» για την επόμενη μέρα.
«Βλέπουμε κάποιους τίτλους έργων και μια πλειάδα εκατομμυρίων να μοιράζονται, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αντίληψη πιθανότατα ήταν: “εγγράφοντας κάτι λίγο απ’ όλα, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι”. Θα μας πείτε, λοιπόν, εδώ ένα δικό σας έργο, που θα παραδώσετε στην επόμενη δημοτική αρχή ή έστω να είναι στις ράγες; Ένα έργο που να συλλάβετε την ιδέα, να το διαβουλευτηκατε, να το σχεδιάσατε με τις υπηρεσίες μας ή και με τη βοήθεια συνεργατών και να φτάσετε έστω και στην περιβόητη μακέτα που ειρωνεύεστε; Γιατί αυτή η μακέτα είναι αυτό που ο επόμενος θα μπορέσει να συνεχίσει και να παραδώσει το έργο για το καλό του τόπου. Σας απαντώ λοιπόν ότι τίποτε δεν αφήνετε», έδωσε μόνος του την απάντηση.
«Αποκαρδιωτική» χαρακτήρισε την υλοποίηση έργων η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ, αναφερόμενη στα νέα έργα, τόνισε πως γίνεται εμφανές πλέον σε όλους το άγχος της δημοτικής αρχής να δείξει ότι προσπαθεί να αφήσει –έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιο ίχνος από το πέρασμά της για να τη θυμούνται.
«Είναι γεγονός ότι χάνονται κονδύλια και πολύτιμος χρόνος, γιατί η πολιτική διοίκηση του Δήμου δεν είχε ποτέ ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ούτε διαχειριστική επάρκεια. Και αυτό είναι μόνο εις βάρος του τόπου και των συνδημοτών. Αλλά δυστυχώς αυτή η παθογένεια της παρούσας δημοτικής αρχής θα κληροδοτηθεί, θα παγιδεύσει και θα εγκλωβίσει την επόμενη δημοτική αρχή.
Προσπαθήστε, τουλάχιστον, στον χρόνο που σας απομένει, να υλοποιήσετε ό,τι υλοποιήσετε, σωστά, ολοκληρωμένα και χωρίς τις πρόσφατες εφευρέσεις των συμπληρωματικών συμβάσεων με υπέρβαση κατά +50% στις δαπάνες των έργων και, προγραμματίστε κάτι σοβαρό και αναπτυξιακό για τον τόπο. Δημόσιες σχέσεις κενές περιεχομένου και αξίας για το μέλλον της κοινωνίας μας, είναι προφανές ότι δεν δημιουργούν ελπίδα, ούτε προσδοκία για την κοινωνία μας. Σταθήκατε τυχεροί να υπάρχει ένα περιβάλλον πρωτοφανούς προσφοράς με τα ποικίλα χρηματοδοτικά προγράμματα και αποδείξατε ότι είσαστε ανεπαρκείς να το αξιοποιήστε για το συμφέρον του τόπου.
Συμπερασματικά, για τα τρία τελευταία έτη, προϋπολογίσατε 26 εκατ. ευρώ για το 2020, 38 εκατ. ευρώ για το 2021 και 41 εκατ. ευρώ για το 2022 και έναντι όλων αυτών μέχρι σήμερα υλοποιήσατε συνολικά έργο 15 εκατ. ευρώ. Κοινώς, και όπως λένε και στο χωριό μου, “Όλο λάδι… αλλά από τηγανίτα τίποτα!”», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Καλογιάννη.
Το κόστος των έργων και οι ανάγκες που εξυπηρετούν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη, η οποία ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να ικανοποιήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όποιο κι αν είναι το κόστος, και ταυτόχρονα να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.
«Δεκάδες εκατομμύρια για έργα που δεν αγγίζουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας του γιαννιώτικου λαού. Πολλή συζήτηση για τα πεζοδρόμια που στρώνονται και ξηλώνονται στο κέντρο της πόλης, στις εισόδους των πολυεθνικών, αλλά ούτε κουβέντα για τα πεζοδρόμια στην Βηλαρά και στους παράλληλους δρόμους, στα Σεισμόπληκτα, στις λαϊκές γειτονιές. Καμία συζήτηση για δημιουργία δωρεάν πάρκινγκ, παρά τη γενική απαγόρευση παρκαρίσματος στην πόλη. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές ότι τα σχέδια για την περιοχή είναι για το τμήμα της πόλης από τα σφαγεία και μετά να αναβαθμιστεί κι άλλο, εκεί όπου συγκεντρώνεται μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, μεγάλα ξενοδοχεία. Αντίθετα εκεί που υπάρχουν λαϊκές ανάγκες τα έργα γίνονται με το ζόρι ή ελάχιστα ή απολύτως τίποτα», σημείωσε.
Σχέδια επί χάρτου και έκθεση ιδεών χαρακτήρισε το πρόγραμμα έργων ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για το τι βρίσκεται πίσω από τον τίτλο του κάθε έργου. Και αυτός κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έργα, που εξυπηρετούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, μιλώντας για παραμέληση των συνοικιών. «Είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων», σημείωσε, αιτιολογώντας τη μη ψήφιση του προγράμματος.

Η στήριξη της συμπολίτευσης

Την ανάγκη να μη μείνει καμία κοινότητα και καμία γειτονιά χωρίς έργα, επισήμανε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν και έργα σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, όπως επί των ημερών του το Ξενία και το υπόγειο πάρκινγκ. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης του κλειστού του Ελληνικού στο αγρόκτημα Κατσικά από την περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως η μιζέρια σε ό,τι πάει να γίνει σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να εξαφανιστεί.
Ενοχλημένος από την κριτική εμφανίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, απαριθμώντας μια σειρά από έργα και επιστρέφοντας την κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή. «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι εξαιρετικό», τόνισε, λέγοντας πως η σύγκριση των όσων έγιναν, «δεν είναι υπέρ υμών».

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο