ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Πιέζουν για περιορισμούς και ίση φορολογική αντιμετώπιση οι ξενοδόχοι

Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνεχώς κερδίζει μερίδιο στον ελληνικό τουρισμό, φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση με τους ξενοδόχους σχετικά με το ζήτημα.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων εδώ και μήνες ζητούν να μπουν κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να μην ευνοείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα το αίτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, με δεδομένο ότι στο «παιχνίδι» των βραχυχρόνιων μισθώσεων αρχίζουν να μπαίνουν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δηλαδή, δεν πρόκειται μόνο για ιδιώτες που αξιοποιούν το ακίνητό τους για ένα χρονικό διάστημα ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά μεγάλες επιχειρήσεις που αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, προσφέροντας διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των πλατφορμών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε οδηγία να επεξεργαστεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει την κανονιστική αρμοδιότητα της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στους δήμους, που στη συνέχεια θα αξιολογούν διάφορες παραμέτρους και θα θέτουν όρια στον αριθμό των ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση για τη διαφοροποίηση της φορολογικής αντιμετώπισης των φυσικών και νομικών προσώπων, ανάλογα με το αν αποτελούν μικροϊδιοκτήτες με ένα-δύο ακίνητα, μεγαλοεισοδηματίες ή επαγγελματίες που διαθέτουν προς βραχυχρόνιες μισθώσεις μεγάλο αριθμό ακινήτων.
Πάντως για το θέμα αυτό, που απασχόλησε έντονα την άτυπη γενική συνέλευση του κλάδου στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση Philoxenia, παρουσία και του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρο Σουρέλη. Οι ξενοδόχοι ζητούν αντίστοιχη φορολογία με αυτή των ξενοδοχείων και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και φόρο διαμονής, με τον οποίο επιβαρύνονται τα ξενοδοχεία.
Η Ένωση, ωστόσο, έχει ζητήσει και εμπλοκή των δήμων σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, είχε απευθυνθεί στους οκτώ δήμους του νομού. Όπως ανέφερε ο κ. Σουρέλης, η αρχή έγινε από τον Δήμο Αθηναίων, που ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, να καταβάλουν το τέλος παρεπιδημούντων, κάτι που η Ένωση επιδιώκει να γίνει σε όλους τους δήμους και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η πρωτοβουλία πρέπει να ληφθεί είτε μέσω της ΚΕΔΕ είτε από τον κάθε δήμο ξεχωριστά, προκειμένου τουλάχιστον τα καταλύματα που νόμιμα χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, να πληρώνουν αντίστοιχα τέλη. Πάντως, στη σχετική επιστολή προς τους δήμους του νομού, η Ένωση δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Παραμένουν οι υψηλές πληρότητες

Σε υψηλό ποσοστό κινούνται ήδη οι κρατήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του προορισμού, που φάνηκε ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.
Ωστόσο, και τους μήνες που μεσολάβησαν, οι πληρότητες κινήθηκαν σε υψηλά ποσοστά, κυρίως τα τριήμερα, ενώ έχουν ξεκινήσει και σχολικές εκδρομές, που δίνουν μια ακόμη ώθηση στον τουρισμό.
Βέβαια, από τη νέα χρονιά θα υπάρξουν αυξήσεις τουλάχιστον κατά 10%, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί τους επίδοξους επισκέπτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σουρέλη, η ζήτηση είναι αυξημένη και για το 2023, ακόμη και για συγκεκριμένες ημερομηνίες την ερχόμενη άνοιξη.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC