ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της αποϊδρυματοποίησης

Μακρύς είναι ο δρόμος για την αποϊδρυματοποίηση, με τα πολλά αιτήματα για προστασία ανηλίκων καθημερινά να καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη δομών, κρατικών και μη, μέχρις ότου οι διαδικασίες αναδοχής και τεκνοθεσίας να εγγυηθούν ότι όλα τα παιδιά που χρήζουν προστασίας, θα βρουν φιλόξενα σπιτικά, με την αγάπη και φροντίδα που χρειάζονται.

Η τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της «Κιβωτού του Κόσμου», οδηγεί σε αναγκαίες τομές και μια διαφορετική φιλοσοφία για την παιδική προστασία, όπως εξάλλου ορίζουν οι διεθνείς μελέτες και πρακτικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα, θεσμικά και νομικά, για την ενίσχυση της αναδοχής και τεκνοθεσίας, αλλά και για την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στις δομές παιδικής προστασίας που λειτουργούν από μη κυβερνητικούς, μη κερδοσκοπικούς, οργανισμούς.
Ωστόσο, παραμένουν προβλήματα και αγκυλώσεις, που, για να επιλυθούν, θα απαιτηθεί χρόνος, αλλά και γενναία στήριξη των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου και των κρατικών δομών παιδικής προστασίας.
Τα αιτήματα για τη φιλοξενία και υποστήριξη ανηλίκων με εισαγγελική εντολή είναι πολλά, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη, με την πολιτεία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να έχει μεταθέσει το βάρος σε ΜΚΟ.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πίεση προς την πολιτεία για τη στήριξη και των κρατικών δομών, καθώς, όσο και αν κανείς δε θέλει να διαιωνιστεί η λογική της ιδρυματοποίησης των παιδιών, οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενώ ταυτόχρονα είμαστε ακόμη στην αρχή, σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την τεκνοθεσία.
«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 1000 παιδιά αυτή τη στιγμή, έχουμε 2000 αιτήσεις για τεκνοθεσία και 15 αιτήσεις για αναδοχή. Τα παιδιά στις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, που δεν μπορούν να τύχουν τεκνοθεσίας, είναι επίσης πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορούν, λόγω ηλικίας, περιβάλλοντος, νομικών δυσχερειών και άλλων αιτιών. Άρα τα παιδιά που είναι για τεκνοθεσία, είναι ελάχιστα, οι αιτήσεις δε είναι πολλαπλάσιες, ενώ τα παιδιά που είναι για αναδοχή είναι πολύ περισσότερα και οι αιτήσεις ελάχιστες», σημείωσε η κ. Τσολάκη, δίνοντας την εικόνα που υπάρχει και πρέπει να διαχειριστούν και οι δομές και η πολιτεία.
Αυτό σημαίνει πως είναι πρακτικά αδύνατο από τη μία ημέρα στην άλλη να κλείσουν οι κλειστές δομές προστασίας παιδιών, που είναι αναγκαίες, και ταυτόχρονα χρειάζονται στήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό, που να μπορεί να καλύπτει, με επιστημονικό τρόπο, τις ανάγκες των παιδιών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θετικό είναι ότι λειτούργησε η «πίεση» προς την πολιτεία και για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου προβλέπονται 26 μόνιμες θέσεις επιστημονικού προσωπικού το 2023, με την προκήρυξη να αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πρόκειται για ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, επιμελητές παιδιών και νοσηλευτές, ειδικότητες αναγκαίες, με δεδομένο πως οι δομές του Κέντρου εξυπηρετούν παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μέχρι εφήβους, αλλά και άτομα με αναπηρία, που επίσης χρειάζονται ειδική μέριμνα.
Σε ό,τι αφορά πάντως τους ελέγχους, η κ. Τσολάκη τόνισε πως γίνονται τακτικοί έλεγχοι και από τις αρμόδιες διευθύνσεις κοινωνικής μέριμνας των Περιφερειών, ενώ η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση έθεσε νέους όρους και κανόνες και στο πλαίσιο ελέγχων.

Σχετικά άρθρα

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων

Διασύνδεση Δήμου – Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στους στόχους της Τ. Καλογιάννη

Ζητούμενο η πρόληψη της ιδρυματικής προστασίας