Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Από τα ιδρύματα στην ημιαυτόνομη διαβίωση

Πλέγμα προστασίας στους εφήβους, που διαβιούν σε ιδρύματα και δομές, ιδιωτικές και δημόσιες, όχι μόνο μέχρι να ενηλικιωθούν, αλλά μέχρι ουσιαστικά να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, δημιουργεί η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης, που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αφορά σε παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, τα οποία είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας σε κάποιο νοσοκομείο. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.
Μάλιστα, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη στείλει τους σχετικούς φακέλους για παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που βρίσκονται υπό τη «σκέπη» του, και εκτιμάται πως τουλάχιστον 12 από αυτά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κ.Κ.Π.Π.Η. Μαρία Τσολάκη, η εξέλιξη αυτή είναι σπουδαία και έχει ουσιαστικό και πρακτικό αντίκτυπο στα παιδιά, που διαβιούν σήμερα σε δομές και, όπως είχε καταγραφεί από τα Κέντρα Πρόνοιας της χώρας, δεν έχουν προοπτικές αναδοχής ή υιοθεσίας. Το ίδιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα και για τα παιδιά, που ενηλικιώνονται στα Ιδρύματα και στη συνέχεια δεν υπάρχει για αυτά σήμερα κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο.
«Έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία. Το να παρέχεις μόνο μια στέγη και τροφή δεν είναι φροντίδα και προστασία», σημείωσε η κ. Τσολάκη, προσθέτοντας πως η έναρξη του προγράμματος ήρθε σε μια περίοδο κατάλληλη και για το Κέντρο, που είχε αναστείλει ήδη τη λειτουργία της Μονάδας Προστασίας Παιδιού των Ιωαννίνων, για λόγους πρακτικούς, αλλά και ουσιαστικούς. «Δε θεωρούσαμε ότι το πλαίσιο για τα παιδιά ήταν το καλύτερο, αναμένοντας και τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για τα οποία είχε ξεκινήσει η προεργασία.
Το ΚΚΠΠΗ φιλοξενεί περίπου 25 παιδιά, από τα οποία, σύμφωνα με την διεπιστημονική επιτροπή που αξιολογεί τα κριτήρια, τα 12 περίπου θα διαβιώσουν στα διαμερίσματα, όχι βέβαια ανεξέλεγκτα, αλλά με τη συνδρομή και επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού, που περιλαμβάνει κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχολόγο.
Παράλληλα, όμως, το ΚΚΠΠΗ συνεργάζεται με τα Κέντρα όμορων περιοχών, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά με εκείνα που δε διαθέτουν Μονάδες Προστασίας (όπως το Κέντρο Θηλέων των Ιωαννίνων), προκειμένου να οργανωθούν και να προγραμματιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα διαμερίσματα, χωρίς να υπάρχει σπατάλη πόρων.
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε η κ. Τσολάκη, μπορεί παιδιά από τα Γιάννενα, που έχουν ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον σε άλλη περιοχή, να διαμείνουν με παιδιά που βρίσκονται εκεί ή αντίστοιχα, κάποια παιδιά από άλλες περιοχές, να μείνουν στα Γιάννενα, όπου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν ίσως τρία ή τέσσερα ημιαυτόνομα διαμερίσματα.
«Είναι μια σημαντική εξέλιξη, τα παιδιά θα έχουν και ένα αξιοπρεπές χαρτζιλίκι, και το πιο σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο για να τα στηρίξει και μετά, για τις σπουδές ή την επαγγελματική αποκατάσταση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το θεωρώ σπουδαίο, και άργησε κιόλας αν με ρωτάτε».

Τμήμα για παιδιά με ήπια αναπηρία

Στο μεταξύ, στο Παράρτημα ΑμεΑ του ΚΚΠΠΗ, το Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος», λειτουργεί πλέον και τμήμα για παιδιά με αναπηρία, για να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών της Ηπείρου αλλά και της βορειοδυτικής Ελλάδας ευρύτερα.
«Το κτίριο του Ιδρύματος έχει καλές δομικές δυνατότητες, που οφείλαμε να εκμεταλλευτούμε και δημιουργήσαμε ένα τμήμα για παιδιά με ήπιες αναπηρίες από την περιοχή, που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πάνε στην Αθήνα ή την Καβάλα, δομές που ήδη έχουν μεγάλο αριθμό παιδιών. Χρειαζόμαστε μικρές και ευέλικτες δομές», σημείωσε η κ. Τσολάκη, προσθέτοντας πως, με το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής αλλά και με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα των Ιωαννίνων, γίνονται προσπάθειες για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Επιδιώκονται συνέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση

Μεγάλος στόχος για το Κ.Κ.Π.Π.Η. παραμένει η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Μονάδας Προστασίας Παιδιού στα Γιάννενα, στην οδό Απολλωνίας, ενός μνημείου, όπως αναγνωρίστηκε το 2020, με υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Ωστόσο, το κτίριο είναι μεγάλο και δαπανηρό για τα οικονομικά του Κέντρου, όπως σημείωσε η κ. Τσολάκη, τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν, με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.
«Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια συνάντηση με την Περιφέρεια για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να λειτουργήσει στη συνέχεια ως γηριατρική δομή για άνοια κυρίως, που υπάρχει ανάγκη στην περιοχή. Εξετάζουμε και την περίπτωση δομής για την οικογένεια. Πάντως δε θα λειτουργήσει ως ίδρυμα για παιδιά», ανέφερε η κ. Τσολάκη.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων