ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΑΠΕ και βιοαέριο αντί υδρογονανθράκων προτείνει η «Αειφόρος Ήπειρος»

Να απορρίψει τις λαϊκίστικές, ευκαιριακές και ανεδαφικές προτάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων, καλεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και κατ’ επέκταση όλους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, η νεοσύστατη περιφερειακή παράταξη «Αειφόρος Ήπειρος», με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Μουτσόπουλο.

Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή της, μετά την παρουσίασή της, η παράταξη ανοίγει το θέμα της ενέργειας, πάνω στο οποίο τα στελέχη της, όπως είχε διατυπώσει με σαφήνεια ο κ. Μουτσόπουλος στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, διαθέτουν μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία.
Σε επιστολή προς την ΠΕΔ Ηπείρου, η παράταξη καλεί ακόμη τους αιρετούς να επενδύσουν συστηματικά στη συνεργατική δράση για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση της Ηπείρου, ως ξεκάθαρη εθνική και παγκόσμια υποχρέωση, αλλά κυριότερα, ως μονόδρομο άμεσης και ρεαλιστικής πολιτικής και οικονομικής χειραφέτησης της αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνεται, η χάραξη στρατηγικής για την Ήπειρο και τους δήμους της δεν μπορεί παρά να βασιστεί σε διεξοδική ανάλυση των ευκαιριών και των προκλήσεων που προκύπτουν στις ερχόμενες δεκαετίες της Κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Παράλληλα, η παράταξη επαναλαμβάνει πως το όραμά της είναι να αναδείξει την Ήπειρο από εσωστρεφή ουραγό της βιομηχανικής εποχής σε εξωστρεφές πρότυπο ουσιαστικής αειφόρου ανάπτυξης.
«Ειδικότερα και με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος, σας καλούμε να δράσετε ηθικά, λογικά, πατριωτικά και συνεργατικά: α) κλείνοντας τα αυτιά σας στις λαϊκίστικες, ευκαιριακές, ανεδαφικές σειρήνες της μετατροπής της Ηπείρου σε εξορυκτικό πεδίο υδρογονανθράκων β)αξιοποιώντας την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας ως ευκαιρία διοικητικής και οργανωτικής αναδιοργάνωσης των δήμων και όχι σαν διαλυτική φτωχοποίησης και γ) διεκδικώντας και αξιοποιώντας εκτάσεις για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με αυστηρά χωροταξικό σχεδιασμό, και από τα βιουπολείμματα/απόβλητα βιοαέριο. Από τη μεριά μας δεσμευόμαστε απολύτως να σας παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη και τεχνογνωσία ώστε, με ορίζοντα το 2030, όπου το πλέγμα κυβέρνηση – εταιρίες υδρογονανθράκων – υφιστάμενη περιφερειακή αρχή υπόσχεται ότι θα παράγει υδρογονάνθρακες σε ένα πλαίσιο λαϊκισμού και οπορτουνισμού, η Ήπειρος να είναι ήδη σε οριστική τροχιά βιώσιμης ενεργειακής αυτονομίας. Συνεπώς, πολιτικά και οικονομικά ισχυρή και χειραφετημένη και τοποθετημένη στην εθνική και παγκόσμια πρωτοπορία», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Αναμενόμενο «όχι» στη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη

Εκτός κούρσας η «Αειφόρος Ήπειρος»

Αποστόλης Τζελέτας

Μια παράταξη από το πουθενά