ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρία εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την «Έξυπνη Πόλη»

Έργα και δράσεις, με στόχο μια «έξυπνη πόλη», θα χρηματοδοτηθούν με τρία εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την υπογραφή της ένταξης της πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Δήμος Ιωαννιτών – Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, μετά τη θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης επί της πληρότητας των στοιχείων του φακέλου, που υποβλήθηκε από τον Δήμο και συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου.
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει δέκα κύρια υποέργα. Το πρώτο αφορά τις έξυπνες διαβάσεις με ενσωμάτωση συστημάτων ασφάλειας κυκλοφορίας και έξυπνης συλλογής στατιστικών κυκλοφορίας και το δεύτερο τις «έξυπνες στάσεις», ενώ το τρίτο αφορά την εγκατάσταση συστήματος οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το τέταρτο υποέργο αφορά τα «έξυπνα ηλιακά δέντρα» και το πέμπτο την εγκατάσταση συστήματος Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών.
Τα υπόλοιπα υποέργα αφορούν την αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας του δήμου και προβλέπεται να δημιουργηθεί Ψηφιακός Οδηγός Πόλης με δυνατότητα πολυκαναλικής λειτουργίας (Mobile-Web-Ιnfokiosks). Συγκεκριμένα, αφορά μια παροχή πλατφόρμας με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού, μέσα από την υιοθέτηση μιας καινοτόμου προσέγγισης στη δημιουργία της τουριστικής εμπειρίας, με την υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων για την προσφορά εξατομικευμένων, δυναμικών περιηγήσεων στον τόπο φιλοξενίας.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα συνδυάζει τις επιμέρους προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη σχετικά με τις προτιμητέες θεματικές κατηγορίες σημείων ενδιαφέροντος που θέλει να επισκεφτεί (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θέατρα, κ.λπ.) σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τον επιλεγμένο από το χρήστη τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο, αυτοκίνητο, μέσα μεταφοράς ή με τα πόδια) μεταξύ των επιμέρους σημείων των διαδρομών για να προτείνει στο χρήστη μία διαδρομή, η οποία ταιριάζει στα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τα κριτήρια που έθεσε.
Ακολουθούν η επέκταση Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi, συστήματα Κυβερνοασφάλειας και το Κέντρο επιτελικής διαχείρισης (ΚΕΔ) Έξυπνης Πόλης. Σε πλήρη υλοποίηση θα αναπτυχθούν δύο φυσικά Κέντρα Δεδομένων σε διαφορετικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα διασυνδεθούν και θα υποστηριχθούν από το G-Cloud και άλλες υποδομές της κεντρικής κυβέρνησης και ίσως αργότερα της περιφέρειας. Η λύση που θα υλοποιηθεί περιλαμβάνει εξοπλισμό και λογισμικό σε πλήρως αρθρωτή και ευέλικτη διάταξη HCI (Hyperconvergence) με δυνατότητα επέκτασης για απομακρυσμένη πρόσβασης σε εικονικές εφαρμογές και περιβάλλοντα εργασίας μέσω της υπηρεσίας VDI (τηλεργασία) προκειμένου να εξυπηρετηθούν και λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου.
Τελευταίο υποέργο είναι το «ψηφιακό δίδυμο» (Digital Twin) της πόλης, δηλαδή το εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο, που εμπλέκεται σε κάθε επίπεδο διαχείρισης και λαμβάνει δεδομένα από διάφορες πηγές, βελτιώνοντας τη λήψη αποφάσεων και την διαδικασία παρακολούθησης όλων των λειτουργιών.
Το σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων με εναέρια φωτογράφιση με χρήση drone, τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου της πόλης και την υλοποίηση λογισμικού απεικόνισης και διαχείρισης τρισδιάστατης ψηφιακής πόλης, καθώς και μοντελοποίησης διαδικασιών.
Η ολοκλήρωση του ψηφιακού διδύμου θα βελτιώσει σταδιακά τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και θα επιτρέψει στους υπεύθυνους να παρακολουθούν στενά, τους βασικούς δείκτες λειτουργίας και συμπεριφοράς της πόλης. Μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των λειτουργιών της πόλης θα δώσει στις διαχειριστικές ομάδες τη δυνατότητα να προβλέψουν ζητήματα και να μετριάσουν ενδεχόμενους κινδύνους ενώ παράλληλα θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία και ανάπτυξη ιδεών, και στην ταχεία επιλογή, προσομοίωση και δοκιμή πολεοδομικών σχεδιασμών και δόμησης. Τέλος, θα επιτρέψει (λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συγκεντρώνει σε βάθος χρόνου) στις ομάδες διαχείρισης πόλεων να πραγματοποιούν αναλυτικές αξιολογήσεις και να διατυπώνουν εστιασμένες καμπάνιες με στόχο την αλλαγή συμπεριφορών. Παράλληλα, θα διευκολύνει τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους εταίρους της πόλης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με την ώθηση της χρήσης δεδομένων.

 

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών