ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βίαιη συρρίκνωση με διάρκεια

Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η συρρίκνωση του δικτύου των συστημικών τραπεζών, μια διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, αλλά πλέον δεν αφορά μόνο περιοχές που παρουσιάζουν μείωση του πληθυσμού, καθώς κλείνουν καταστήματα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος στη λεωφόρο Γράμμου, που εξυπηρετεί ένα μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου, αλλά και κατοίκους και επιχειρήσεις ορεινών δήμων, που πλέον έχουν αποψιλωθεί και από τραπεζικές υπηρεσίες, δημιούργησε αντιδράσεις.
Ήδη, ο Δήμος Ζαγορίου, με επιστολή του προς την Τράπεζα Πειραιώς, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της δημοτικής αρχής για αυτή την απόφαση, με δεδομένο ότι το εν λόγω κατάστημα παρείχε άμεση και αξιόπιστη υποστήριξη στις Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου, ενώ εξυπηρετεί και την πλειονότητα των μόνιμων κατοίκων, που είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Αντιδράσεις, την ίδια στιγμή, καταγράφονται και στις τάξεις των εργαζόμενων, που φέρονται να μην έχουν ενημερωθεί ακόμη για μετακινήσεις του προσωπικού από το υποκατάστημα που κλείνει.
Για «λουκέτα» που μπορούν να αποτραπούν, εφόσον υπάρξει συντονισμένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, όπως έγινε πρόσφατα στην Κόνιτσα, έκανε λόγο o β’ γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Ωρολογάς. Όπως τόνισε, σε δηλώσεις του στο Ήπειρος TV1, η Τράπεζα προχωρά τα τελευταία χρόνια σε μια βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, η Τράπεζα διέθετε 1300 υποκαταστήματα το 2014, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 403, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων το ίδιο διάστημα έχει μειωθεί από 20.000 σε 8.000.Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να κλείσουν δέκα ακόμη υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και αυτό στη λεωφόρο Γράμμου, στα Γιάννινα.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί τις τοπικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την κατάσταση. «Πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο κ. Ωρολογάς, υπογραμμίζοντας πως αίτημα των εργαζομένων είναι και η τοποθέτηση των συναδέλφων τους σε καταστήματα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. «Αυτό για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο κ. Ωρολογάς, κάνοντας λόγο για δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκονται για μια ακόμη φορά εργαζόμενοι της Τράπεζας, ένα μήνα πριν τις γιορτές.

Σχετικά άρθρα

Ουρές στις τράπεζες, φόρτος εργασίας για τους λογιστές

Βρίσκουν δικαιολογίες οι τράπεζες καταγγέλλει το Επιμελητήριο

Στη Βουλή τα «λουκέτα» σε τράπεζες της Ηπείρου