ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ουρές στις τράπεζες, φόρτος εργασίας για τους λογιστές

Από τον…γκισέ των τραπεζών κλήθηκαν να περάσουν σήμερα, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι για να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις του προς την εφορία, κάτι που έγινε αισθητό και στην πόλη των Ιωαννίνων, με τις ουρές στις τράπεζες να είναι μεγάλες, παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα γενικευμένο lockdown.

Οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλλουν την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, φόροι για τους οποίους δε δόθηκε αναστολή πληρωμής, είτε πρόκειται για πληττόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, είτε όχι.

Επίσης, έπρεπε να εξοφληθούν κανονικά μέχρι σήμερα οι οφειλές ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο για όσους δεν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, ενώ για εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, έχει ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ, η οποία λήγει από 1/11/2020 έως 30/11/2020, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται η ειδική αποζημίωση αναστολής σε εργαζόμενους επιχειρήσεων, οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, καθώς οι δηλώσεις αναστολής έγιναν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ωστόσο, για τους επαγγελματίες οι δηλώσεις λήγουν στις 7 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να λάβουν την ειδική αποζημίωση πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Λογιστών του νομού Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας.

Τέλος, σήμερα έληγε και η προθεσμία αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, που δύνανται να λάβουν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τουλάχιστον 20% στα έσοδα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Από την πλευρά του ο κ. Μπέκας, λόγω του μεγάλου φόρτου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι λογιστές, αλλά και πολλών ασαφειών σε κάποια θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν, κάλεσε τους φορολογούμενος να έχουν υπομονή, αλλά και να σεβαστούν το έργο των συναδέλφων του.

 

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Βίαιη συρρίκνωση με διάρκεια

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές