ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στη Βουλή τα «λουκέτα» σε τράπεζες της Ηπείρου

Μετά την κατάθεση ως αναφορά στη Βουλή της επιστολής του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Παρακάλαμο, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας, με το οποίο ζητείται η επανεξέταση της απόφασης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Κόνιτσα.

Στην αναφορά που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνεται πως η υλοποίηση της απόφασης θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την περιοχή, επηρεάζοντας τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους τοπικούς φορείς, τους επισκέπτες και τα άτομα τρίτης ηλικίας, για τα οποία η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών είναι αδύνατη. Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων καλεί τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, σχετικά με το επικείμενο λουκέτο στο κατάστημα της Εθνικής τράπεζας στους Φιλιάτες και σε άλλα 40 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, ένα εκ των οποίων είναι και στο κέντρο των Ιωαννίνων. Όπως, μάλιστα, εκτιμούν η δραστική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της ιστορικής τράπεζας, χρησιμοποιείται ως «μοχλός πίεσης» για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο. Με την ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο λουκέτο.
«Οι Φιλιάτες δεν έχουν δει τίποτα καλό εδώ και 1,5 χρόνο περίπου που κυβερνά η ΝΔ. Μετά το κλείσιμο ουσιαστικά της Τράπεζας Πειραιώς, έρχεται και το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Τα ΕΛΤΑ υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό και έγκαιρη εξυπηρέτηση στα χωρία, ενώ το νοσοκομείο δεν έχει στηριχθεί λόγω της πανδημίας. Η από-ανάπτυξη και ο οικονομικός μαρασμός του ακριτικού δήμου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων είναι πλέον γεγονός. Από το σχεδιαζόμενο λουκέτο προκύπτουν και πρακτικά ζητήματα για τους συναλλασσόμενους, ειδικά για τους συμπολίτες μας που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς για να εξυπηρετούνται θα πρέπει να επισκέπτονται την Ηγουμενίτσα με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και ταλαιπωρία. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων», δήλωσε ο Μ. Κάτσης σχετικά με την κατάθεση ερώτησης.
Να ενώσουν δυνάμεις ώστε να αρθεί η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος Θεσπρωτικού, συμφώνησαν, στο μεταξύ, σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, οι βουλευτές του Νομού Πρέβεζας Στέργιος Γιάννακης από τη Ν.Δ. και Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Οι δύο βουλευτές ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση στην οικονομικοκοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής του Θεσπρωτικού, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της αποτροπής εκτέλεσης της απόφασης ή έστω στην αναβολή της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τη συμφωνία να συνταχθεί υπόμνημα, το οποίο θα συνυπογράψουν οι δύο βουλευτές του νομού και θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες, πολιτικούς και τραπεζικούς.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας