ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έδειξε τον δρόμο των μαζικών αγωγών για τα διόδια

Οι μαζικές αγωγές κατοίκων και επαγγελματιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για τη διεκδίκηση αποζημίωσης, τόσο για την αχρεώστητη καταβολή διοδίων τελών στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, όσο και για την προσβολή της προσωπικότητάς τους, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ και τη συνεχιζόμενη άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή, φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος μάλιστα καλεί τα μέλη του να εκφράσουν μέχρι τις 14 Νοεμβρίου το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν τις υποθέσεις αυτές. Κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και σε συνέχεια της συζήτησης που είχε προκληθεί από επερώτηση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο αρνείται να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ.
Αυτό σημαίνει πως το ΣτΕ θα καλέσει το υπουργείο να εξηγήσει γιατί δε συμμορφώθηκε και αν από τις απαντήσεις διαπιστωθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση, θα δώσει τρίμηνη προθεσμία για συμμόρφωση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα βεβαιώσει αποζημίωση προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Με δεδομένο πως θιγόμενοι από την κατάσταση αυτοί είναι κάτοικοι και επαγγελματίες της ΠΕ Ιωαννίνων, η Περιφέρεια ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης μαζικών προσφυγών από κατηγορίες πολιτών. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καχριμάνη, οι αγωγές δεν επηρεάζονται από την πώληση της Εγνατίας οδού, ενώ τα ποσά, που μπορεί να επιδικαστούν μεσοσταθμικά, υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ για κατοίκους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, και είναι πολλαπλάσια για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. «Η Περιφέρεια θα συνδράμει τις διεκδικήσεις και τον Δικηγορικό Σύλλογο», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Για δικαίωση της παράταξής του έκανε λόγο από την πλευρά του ο Σπύρος Ριζόπουλος, ενώ για το ζήτημα της απαλλαγής από τα διόδια του Ακτίου για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους της Πρέβεζας, που χρησιμοποιούν καθημερινά την υποθαλάσσια σήραγγα, ρώτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, με τον κ. Καχριμάνη να απαντά πως δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Για μια ιστορία που έχει καθυστερήσει πολύ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΑΡΠΗ Ζώης Γαλατάς, ο οποίος χαρακτήρισε «φάμπρικα» τη λύση μέσω των δικαστικών αγωγών.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης