O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπουργική πίεση για άμεση έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ

Δεν είναι μόνο οι δήμοι που επιθυμούν διακαώς να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, που ζήτησαν από Περιφέρεια Ηπείρου και Φορέα Διαχείρισης να βρουν τρόπο να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπήρξε συμμετοχή και στελεχών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που φαίνεται να έδειξαν τον δρόμο της συνεργασίας, προκειμένου να λειτουργήσουν δοκιμαστικά οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, με τη συμβολή του αναδόχου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.
Ζητούμενο είναι, βέβαια, να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό, μετά και τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αποκλείεται να προχωρήσει το αρχικό σχέδιο για προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, των δήμων και του ΦΟΔΣΑ για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των επτά ΣΜΑ που έχουν ολοκληρωθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη κινείται προς την κατεύθυνση που επεδίωκε η Περιφέρεια Ηπείρου, θεωρώντας ότι επιβάλλεται από τη σύμβαση του έργου. Από την άλλη πλευρά, ο ΦΟΔΣΑ διερευνούσε τη δυνατότητα να αναλάβει εξ ολοκλήρου την διαχείριση, ενδεχομένως με νέα προγραμματική σύμβαση με τον ανάδοχο, μετά και την πρόσφατη τροπολογία, η οποία ωστόσο δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη όσα προβλέπει η σύμβαση.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τελικά προχωρήσει η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους και με τον ΦΟΔΣΑ, ο τελευταίος θα αναλάβει και την εξεύρεση του απαραίτητου προσωπικού. Όπως εξάλλου επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, η προσπάθεια αυτή θα γίνει μέσω του ΟΑΕΔ και μάλιστα, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
Προφανώς, μετά τη σύσκεψη θα ακολουθήσει ενημέρωση των μελών της διοίκησης για τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή και θα ληφθούν αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει το επόμενο βήμα, γιατί η «εσωστρέφεια» των τελευταίων μηνών φαίνεται να έχει τελματώσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει πολλά ακόμη «ανοιχτά» ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας