ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βούλιαξαν στα λασπόνερα τα Σύβοτα

Τα Σύβοτα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με δρόμους και δεκάδες επιχειρήσεις και υπόγεια να πλημμυρίζουν από την έντονη βροχόπτωση, που έπληξε τις πρωινές ώρες της περιοχή.

Η τουριστική περιοχή βούλιαξε, καθώς τόνοι νερού κατέβαιναν από τα μεγαλύτερα υψόμετρα για να βρουν διέξοδο στην θάλασσα. Ο κεντρικός δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, ενώ πλημμύρισαν τουλάχιστον 13 ισόγεια καταστήματα και το δημοτικό σχολείο, με το νερό να φτάνει ακόμη και το μισό μέτρο. Δύο βάρκες στο τουριστικό καταφύγιο «χάθηκαν» στον βυθό από το βάρος του νερού.
Συνδρομή στους κατοίκους και επιχειρηματίες παρείχαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ολόκληρη την Ήπειρο καθώς και της 5ης ΕΜΑΚ. Δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 18 πυροσβέστες, μηχανήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου κατέβαλαν προσπάθειες για τον καθαρισμό των δρόμων από τη λάσπη και τα φερτά υλικά, που παρέσυρε το νερό στο διάβα του.
Δύο κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου πρόκειται να μεταβούν αύριο Τετάρτη στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές και να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από συνεννόηση της Περιφέρειας και του Δήμου.
Για πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν μόνο το δημοτικό διαμέρισμα Συβότων, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Ήπειρος TV1 o αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να χτυπήσει το 112, κάτι που έχει γίνει τόσες φορές ,που δεν είχαμε τίποτα». Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Πιτούλης η μισή παραλία στη Μέγα Άμμο έχει «εξαφανιστεί», ενώ ευχαρίστησε τις Πυροσβεστικές αρχές.
Για μια δύσκολη ημέρα, με την πόλη των Συβότων να πνίγεται κάτω από τους δύο χείμαρρους της περιοχής που υπερχείλισαν, έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιάννης Λώλος, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε την Πυροσβεστική υπηρεσία για την άμεση αντίδραση.
«Είναι κάτι που δε συμβαίνει τακτικά στην περιοχή, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να τα αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Λώλος.

Σχετικά άρθρα

«Κερνάμε Ήπειρο» στα Σύβοτα στις 14-16 Ιουλίου

Αλλαγή πλεύσης

Ο αιωνόβιος πλάτανος του Μούρτου

Λουκία Τζάλλα