ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιζήτητο παρά την υστέρηση σε υποδομές

Τετραπλάσιος σχεδόν από τις προσφερόμενες θέσεις ήταν ο αριθμός των αιτήσεων εισαγωγής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας τη δυναμική πορεία της Σχολής, μίας από τις τέσσερις που λειτουργούν στη χώρα.

Στις εισιτήριες εξετάσεις συμμετείχαν 410 υποψήφιοι φοιτητές και εισάγονται 110, προερχόμενοι κυρίως από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, κατά 65%, ενώ δέκα κατάγονται από την Ήπειρο.
Το επίπεδο των εισαχθέντων είναι εξαιρετικό, όπως αποδεικνύουν τα έργα με τα οποία συμμετείχαν στις εισιτήριες εξετάσεις του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και τα οποία εκτίθενται μέχρι την Παρασκευή, στον χώρο του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στη δυναμική της Σχολής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Κατσικούδης, τονίζοντας πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, πλην των υποδομών, από τις υπόλοιπες αντίστοιχες Σχολές.
Πλέον η σχολή ολοκλήρωσε τον πρώτο 5ετή κύκλο της και οι πρώτοι απόφοιτοι ορκίστηκαν στο τέλος της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Το θέμα των υποδομών περισσότερο πλέον έχει να κάνει με τη «διασπορά» σε διάφορα κτίρια, αλλά και με την ανάγκη ενίσχυσης των εργαστηρίων, με τον κ. Κατσικούδη να σημειώνει πως αναμένεται να δοθούν πρόσθετοι χώροι έως την ερχόμενη άνοιξη.
Η ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών, σε συνδυασμό με μια ανάλογη του προσωπικού, θα επιτρέψει και την αύξηση των εισακτέων, με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί βασικό αίτημα της Σχολής, είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου, που τόσο το τμήμα Εικαστικών Τεχνών όσο και το τμήμα Αρχιτεκτονικής, θα μπορούν να εκθέτουν τα έργα των φοιτητών και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον κ. Κατσικούδη, πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα, όχι μόνο για τη λειτουργία της Σχολής, αλλά κυρίως για τη σύνδεση της και συνολικά του Πανεπιστημίου με την πόλη των Ιωαννίνων. Μάλιστα, το θέμα αυτό θα αποτελέσει και διεκδίκηση ενόψει των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών.
Η αξιοποίηση μέρους του παλιού Πανεπιστημίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος και εργαστήρια για τα δύο τμήματα θα ήταν μια θετική εξέλιξη, όπως ανέφερε ο κ. Κατσικούδης, σημειώνοντας την απήχηση της έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής στο Παπαζόγλειο. «Για να μας γνωρίσει η πόλη, πρέπει να μας δώσει χώρους για να μπορούμε εκθέτουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικούδης.

Σχετικά άρθρα

Ένα πρότζεκτ για την τέχνη του Ολοκαυτώματος

Βλέπει παλιό πανεπιστήμιο η Σχολή Καλών Τεχνών

Συνομιλώντας με το έργο του εικαστικού Τάκη Στεφάνου