ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανέφικτη και με κινδύνους η εφαρμογή του νόμου

ΝΑ ανακαλέσει την εφαρμογή των καθηκοντολογίων που αφορούν στους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές, όπως προέκυψε από την πρόσφατη υπουργική απόφαση, προκειμένου να μην χειροτερέψει η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της λειτουργίας του δεύτερου μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος στη χώρα, ζητά από την διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ο Σύλλογος Εργαζομένων, που πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας για ότι συμβεί στο διάστημα που ο νόμος είναι σε ισχύ αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εφαρμοστεί», τονίζει ο Σύλλογος προς της διοίκησης και ζητά, όπως πολλά συλλογικά όργανα εργαζομένων στο ΕΣΥ πανελλαδικά, την ανάκληση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και η καθιέρωση μιας ενιαίας κατηγορίας νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ νοσηλευτών..

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι νόμοι για τα καθηκοντολόγια των Νοσηλευτών και των Βοηθών Νοσηλευτών, οι οποίοι έχουν ισχύ από τις 8 και 10 Αυγούστου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν,  ενώ η εφαρμογή του καθηκοντολογίου «οδηγεί στον ξαφνικό παροπλισμό 327 ΔΕ βοηθών του Π.Γ.Ν.Ι. από την αυτόνομη, αυτόβουλη και υπεύθυνη εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων και την ίδια στιγμή την μετάθεση της ευθύνης για τις πράξεις τους στους αναθέτοντες νοσηλευτές οι οποίοι μετά από υποκειμενική αξιολόγηση της επάρκειας του Βοηθού Νοσηλευτή μπορούν να εκχωρήσουν από καμία έως κάθε αυτόνομη νοσηλευτική πράξη, αρκεί να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη για τις επιπτώσεις των πράξεων τις οποίες αναθέτουν».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, μετά από πολλά χρόνια ισότιμης συνεργασίας (με μισθολογική αδικία για τους ΔΕ) καθίσταται μια οργανική, ουσιαστική αλλαγή στους ρόλους των νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ που καθιστά την συνεργασία αδύνατη, καθώς οι ΔΕ καθίστανται άβουλοι και ανεύθυνοι για τις τυχόν νοσηλευτικές πράξεις που θα εκτελέσουν, οι δε ΠΕ, ΤΕ αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πράξεις άλλων. Επιπλέον το Π.Γ.Ν.Ι. στηρίζεται στην εργασία 460 ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτών (μόνιμων και συμβασιούχων) και στην εργασία 327 ΔΕ νοσηλευτών (δηλ. αθροιστικά σε 787 νοσηλευτές ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ) όταν ο ισχύον οργανισμός του 2012 προβλέπει 815 θέσεις νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ και η ψηφισμένη το 2019 από το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. πρόταση αναθεώρησης του οργανισμού, μετά την προσθήκη των 85 κλινών του 4ου κτιρίου, 930 θέσεις ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ.

«Κατά συνέπεια, με αυτά τα δεδομένα στελέχωσης το καλύτερο δυνατό σενάριο εφαρμογής του καθηκοντολογίου ακόμα κι αν ενισχυθεί με το προσωπικό των 56 νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ το οποίο έχει κατανεμηθεί στο Π.Γ.Ν.Ι. από την τρέχουσα προκήρυξη, θα είναι η ύπαρξη 1 ΠΕ,ΤΕ και 1 ΔΕ σε κάθε βάρδια σε μέρος των τμημάτων του Π.Γ.Ν.Ι., δηλ. 1 Νοσηλευτής +1 Βοηθός χωρίς αυτοτελή ρόλο σε κάθε βάρδια στις κλινικές, δηλ. πρακτικά μονοβάρδια νοσηλευτών, καθ΄ ότι αποκλειστικά και μόνο, ο κατά τον νέο νόμο, Νοσηλευτής ΠΕ,ΤΕ θα έχει την πλήρη ευθύνη για την διεκπεραίωση της νοσηλείας αλλά και για κάθε συμβάν στην κλινική. Ακόμα όμως και αυτό το σενάριο το οποίο είναι επικίνδυνο για νοσηλευτές και ασθενείς για να εφαρμοστεί, απαιτείται η αναδιοργάνωση όλου του νοσηλευτικού προσωπικού του Π.Γ.Ν.Ι., ακόμη και εκείνων που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στις διάφορες μονάδες και κλινικές του Π.Γ.Ν.Ι. για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πράγμα απαράδεκτο και επικίνδυνο», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει πως αποκλείονται από την κατάρτιση του προγράμματος και οι 70 ειδικευόμενοι νοσηλευτές.

Ένα μήνα από την ισχύ των δύο ΦΕΚ των καθηκοντολογίων δεν υπάρχει καμία θέση ή πράξη εκ μέρους της Διοίκησης και της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης για την εφαρμογή ή μη των νέων καθηκοντολογίων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι βάρδιες σε κλινικές να καταρτίζονται χωρίς νοσηλευτή ΠΕ,ΤΕ σε κάποιες βάρδιες, αλλά και να αυξάνεται το αίσθημα προσβολής και αδικίας στους ΔΕ. Ακόμη, η κρίση της επάρκειας του κάθε Βοηθού επαφίεται στην υποκειμενική κρίση του εκάστοτε Νοσηλευτή οδηγεί σε πλήρως αντιεπιστημονική, βαθιά υποκειμενική και αυθαίρετη παροχή επείγουσας νοσηλευτικής φροντίδας με κινδύνους για την υγεία του ασθενούς και για τις νομικές επιπτώσεις στον νοσηλευτή.

 Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥστηρίζει την στάση εργασίας, η οποία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν το καθηκοντολογίο των νοσηλευτών, «διατάξεις οι οποίες ναρκοθετούν την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

 

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος