ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πλιάτσικο» στην περιουσία της Βελλάς

Με «πλιάτσικο» παρομοιάζουν Μητρόπολη Ιωαννίνων και Δήμος Πωγωνίου την απομάκρυνση εξοπλισμού και εποπτικού υλικού από τους χώρους που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση.

Την επιχείρηση μεταφοράς υλικών διαπίστωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενώ επικοινώνησε και με τον διευθυντή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι έχει εντολή από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να πάρει στην Αθήνα οτιδήποτε είναι χρήσιμο. Μάλιστα, τον ενημέρωσε πως εκτός από τη βιβλιοθήκη και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ήδη ξεκίνησαν να μεταφέρονται, τις επόμενες ημέρες θα φορτωθούν σε κοντέινερ ο ηχητικός εξοπλισμός και έπιπλα.
«Θα μας μείνουν τα ντουβάρια. Θα έχουμε ένα κτήριο “κουφάρι”», ανέφερε, μιλώντας στον Η.Α. ο δήμαρχος Πωγωνίου, ο οποίος από κοινού με τη Μητρόπολη και την Περιφέρεια θα κινηθούν για να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της «απογύμνωση ς» του κτηρίου. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού δεν αγοράστηκε από κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά προέρχεται από παροχές της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου. «Έχουμε μοχθήσει για να διαθέσουμε ό,τι μπορούσαμε για τον εξοπλισμό της Βελλάς και τώρα έρχονται και ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», πρόσθεσε ο Κώστας Καψάλης, τονίζοντας πως ο εξοπλισμός αυτός θα έπρεπε να μείνει στον χώρο, καθώς από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, ενώ υπάρχουν ήδη σκέψεις και για την ανάπτυξη άλλων δράσεων. Τέλος, έθεσε ζήτημα και για τη βιβλιοθήκη, καθώς η πλειονότητα των βιβλίων είναι προσφορές δωρητών.

Οξεία διαμαρτυρία της Μητρόπολης Ιωαννίνων

Για φόρτωση και μεταφορά πραγμάτων προς άγνωστο προορισμό, κρυφά και χωρίς καμία ενημέρωση της Ιεράς Μητροπόλης Ιωαννίνων και της Ιεράς Μονής Βελλάς, γίνεται λόγος σε ανακοίνωση της Μητρόπολης, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρό ατόπημα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πλιάτσικο».
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την πρακτική, καταγγέλλει ό,τι συνέβη, εν τη απουσία μάλιστα του Μητροπολίτη σε Συνοδική Αποστολή στη Γερμανία επί δεκαήμερο, και παραγγέλλει στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βελλάς να σφραγίσει τους χώρους της Ιεράς Μονής και να απαγορεύσει την είσοδο στον οποιονδήποτε. Τέλος, ζητά από κάθε υπεύθυνο (Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, πρώην Πρόεδρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς) να ενημερώσουν την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Ιερά Μονή Βελλάς για το τί έχουν πάρει μέχρι τώρα και να έρθουν σε συνεννόηση για το τι προτίθενται να πράξουν.
«Εκφράζοντας την απογοήτευσή μας για τη μη ενημέρωσή μας για ό,τι έχει συμβεί, καλούμε όλους τους τοπικούς παράγοντες (Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμους και Δημάρχους, Συλλόγους Βελλαϊτῶν και Προέδρους αυτών) να αντιδράσουν δεόντως, σταματώντας το άνευ οιασδήποτε ενημερώσεως “πλιάτσικο”. Τέλος, παρακαλούμε όλους τους Βελλαΐτες να επαγρυπνούν, διότι δυστυχώς η προσβολή προς την Ιερά Μονή Βελλάς συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

 

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση