O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς λειτουργία δύο ακόμη ΣΜΑ

Θέμα χρόνου είναι η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Πωγωνίου και Μετσόβου, μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, με τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου η πρώτη, και με τους Δήμους Μετσόβου και Ζαγορίου η δεύτερη.

Είχε προηγηθεί στις 13 Ιουλίου αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου για τη λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας. Η συμμετοχή του Δήμου Ζαγορίου σε δύο προγραμματικές συμβάσεις έχει να κάνει με το ότι οι Δημοτικές Ενότητες Κεντρικού Ζαγορίου και Τύμφης θα εξυπηρετούνται από τον ΣΜΑ Ζίτσας, ενώ η Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου από τον ΣΜΑ Μετσόβου.
Όπως και στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση, έτσι και σε αυτές, η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας χαρακτηρίζεται ως «επιτακτική, αναγκαία και απολύτως ωφέλιμη για τους εξυπηρετούμενους δήμους και τους δημότες τους», ενώ υπάρχει επίκληση και στην ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι συμβαλλόμενοι Δήμοι αναλαμβάνουν την παροχή του αναγκαίου προσωπικού για την παραλαβή των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, τη ζύγισή τους, τη μεταφόρτωση σε κοντέινερ προσαρμοσμένα σε σταθερούς συμπιεστές με στόχο τη μείωση του όγκου τους, τη μεταφορά των γεμάτων κοντέινερς επάνω σε οχήματα hooklift στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και οτιδήποτε άλλο τυχόν απαιτηθεί από ανθρώπινο δυναμικό στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΣΜΑ, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, λιπαντικών και ανταλλακτικών των απορριμματοφόρων τύπου hooklift, που θα διενεργούν τη μεταφορά από τον κάθε ΣΜΑ στο εργοστάσιο απορριμμάτων.
Ο προϋπολογισμός της κάθε σύμβασης ανέρχεται στο ποσό έως 35.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων ορίζεται σε οκτώ μήνες από την ημερομηνία υπογραφής τους και μπορεί να παραταθεί για ακόμα οκτώ μήνες με κοινή έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας