ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η Αρχιτεκτονική αναλαμβάνει τη μελέτη για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας

Η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρόκειται να εκπονήσει τη μελέτη για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του αγροκτήματος Κατσικά, που θα στεγάσουν το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, το οποίο σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να λειτουργήσει ως «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας», το οποίο θα αποτελεί πολυχώρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, στήριξης και αρωγής των παραγωγών και της ανάπτυξης καινοτόμων δομών. Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 124.000 ευρώ και η διάρκειά της είναι στα τρία έτη.
Το Πάρκο έχει στόχο να αναδείξει την τοπική παραγωγή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανίδας και χλωρίδας, αλλά και να λειτουργήσει ως ένας χώρος έρευνας και καινοτομίας, με στόχο την γενετική βελτίωση ζώων.
Το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, στην έκταση του Κατσικά, που περιήλθε πρόσφατα στην κυριότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη. Πρόκειται για φάρμα με πρόβατα τοπικών φυλών, για χώρο καλλιέργειας αρωματικών φυτών και την αγορά παραγωγών.
Για τη αξιοποίηση και λειτουργία του Πάρκου, η Περιφέρεια θα συνεργάζεται τόσο με τις αντίστοιχες διευθύνσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όσο και με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε επίπεδο ερευνητικό, ενώ ταυτόχρονα, στόχος είναι οι χώροι να είναι επισκέψιμοι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και αναψυχή.
Το σύνολο της υπό αξιοποίηση έκτασης φτάνει στα 900 στρέμματα, αν και ένα σημαντικό τμήμα δε χωρά καμία είδους παρέμβαση, καθώς αφορά υγρολίβαδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην αξιοποίηση των 13 παλιών κτιρίων, που στο παρελθόν κάλυπταν τις ανάγκες του πρώην Γεωργικού Σταθμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δε θα αφορά το τμήμα του αγροκτήματος, στο οποίο σχεδιάζεται η εγκατάσταση του πρώην κλειστού ξιφασκίας, ο σκελετός του οποίου βρίσκεται αποσυναρμολογημένος σε χώρο της έκτασης. Η μελέτη αυτή θα γίνει σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τεχνικό σύμβουλο.

Σχετικά άρθρα

Αλ. Καχριμάνης – Δεν «έδενε» με το ΠΕΑΚΙ το Κλειστό Ξιφασκίας

Επερώτηση για τη χρήση του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας

Απαιτείται μόνο η καθ’ ύψος υπέρβαση