ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παίζουν την «κολοκυθιά» με τις μελέτες

Αντικρουόμενες είναι οι θέσεις που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλμπάκα – Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα, ένα θέμα που επανέφερε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Αφορμή στάθηκε η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου, σε ερώτηση που κατέθεσαν στα συναρμόδια υπουργείο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο Όλγα Γεροβασίλη, Μερόπη Τζούφη, Κώστας Μπάρκας και Μάριος Κάτσης.

Στην απάντηση επισημαίνεται πως το Υπουργείο Υποδομών δε ζήτησε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το απαιτούμενο ποσό της εθνικής συμμετοχής, ύψους 7 εκ. ευρώ, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη της μελέτης του άξονα Ηγουμενίτσα – Καλαμπάκα, που έχει εγκριθεί για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζάψας επανακατέθεσε την πρόταση για έκδοση ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση των μελετών ωρίμανσης του έργου.

«Για τους Ηπειρώτες το αίτημα και η προοπτική του έργου αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Τώρα είναι η ώρα! Εμμένουμε και επιμένουμε: Να τηρηθεί η συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη CINEA για χρηματοδότηση του έργου ωρίμανσης των μελετών (50% CEF και 50% ΠΔΕ)», σημειώνεται στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ζάψας, ωστόσο, το ψήφισμα δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία, με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να επισημαίνει ότι έχει θέσει το θέμα στον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Μάλιστα σημείωσε πως το θέμα δεν είχε φτάσει στο γραφείο του υφυπουργού, αλλά, αφού ενημερώθηκε, τάχθηκε θετικά και το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην περιοχή, όπου θα μιλήσει και για αυτό.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Είπε όσα δεν μπόρεσε στο περιφερειακό συμβούλιο

Γεωργία Χαλάτση