ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Πωγωνίου – «Έξυπνες» εφαρμογές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων

«Έξυπνος» αρχίζει να γίνεται ο Δήμος Πωγωνίου, καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, χάρη στις οποίες επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Οι δύο πρώτες «έξυπνες» εφαρμογές, μέρος του προγράμματος «Ψηφιακές εφαρμογές για την αύξηση της αποδοτικότητας» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος», αφορούν την απομακρυσμένη διαχείριση και παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης δημοτικών κτηρίων και την εφαρμογή ελέγχου πληρότητας κάδων.
Η εφαρμογή απομακρυσμένης διαχείρισης και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης δημοτικών κτηρίων ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων και των επιπρόσθετων πληροφοριών, που θα συλλέγονται, επεξεργάζονται και θα αναλύονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας.
Οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής είναι η πολυεπίπεδη διαχείριση χρηστών και έξυπνων μετρητών ενέργειας, η γραφική διεπαφή διαχείρισης ενεργειακής κατανάλωσης υποδομών, η διαχείριση ειδοποιήσεων και εξελιγμένων τεχνικών ειδοποίησης χρηστών, η διαχείριση συμβάντων και γεγονότων σε διάφορα χρονικά διαστήματα και έλεγχος δεικτών πριν και μετά τα συμβάντα, όπως αυτά θα μπορούν να εξατομικεύονται από τον εκάστοτε χρήστη του συστήματος, καθώς και η ανάλυση δεδομένων και η δημιουργία πολυεπίπεδων αναφορών.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ελέγχου πληρότητας κάδων, ο Δήμος Πωγωνίου θα μπορεί να παρακολουθεί το επίπεδο πληρότητας οποιουδήποτε κάδου στα διοικητικά του όρια σε πραγματικό χρόνο, με το σύστημα να επιτρέπει τον ευφυή σχεδιασμό των δρομολογίων για τις αποκομιδές, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι καμία επίσκεψη των οχημάτων και του προσωπικού του Δήμου δε θα γίνεται άσκοπα.
Επίσης, μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής, και ο δημότης θα μπορεί να παρακολουθεί την πληρότητα κάδου σε πραγματικό χρόνο στη γειτονιά του, καθώς και το ιστορικό πληρότητας ανά εβδομάδα και ημέρα. Τέλος, το σύστημα υποστηρίζει την εξαγωγή δεδομένων, την εκτέλεση ανάλυσης για τα στοιχεία πληρότητας χωρίς χρήση στατιστικών πακέτων.
«Ο Δήμος Πωγωνίου έχει μπει σε νέα εποχή, με έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών, δημιουργώντας ικανοποιημένους πολίτες. Οι έξυπνες αυτές εφαρμογές φέρνουν εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, εκσυγχρονίζοντας βασικούς τομείς, και πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε τους δημότες για νέες δράσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου