ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έμπρακτη αναβάθμιση η απάντηση στις φήμες υποβάθμισης

Ούτε σκέψη δε φαίνεται να υπάρχει για οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι στο σύστημα δημόσιας υγείας της περιοχής, με τα όποια σενάρια συνένωσής του με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή αλλαγής χρήσης του να μην μπορούν να σταθούν ούτε ως φήμες.

Αυτό μαρτυρούν, άλλωστε, και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σε ό,τι αφορά την ενίσχυσή του με προσωπικό και την τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
«Δεν τέθηκε ποτέ ούτε θέμα συνένωσης είτε άλλων δράσεων σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”. Είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βορειοδυτική Ελλάδα και καλύπτουμε ασθενείς απ’ όλα τα γεωγραφικά πλάτη της περιφέρειας. Επίσης, αν αναλογιστείτε ότι έχουμε 200 ασθενείς που νοσηλεύονται κάθε μέρα, θα ήταν πολύ δύσκολο όλοι αυτοί να απορροφηθούν σε ένα άλλο νοσοκομείο», σχολίασε ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, ερωτηθείς σχετικά.
Η τροποποίηση του Οργανισμού αποτελούσε διαχρονικό αίτημα και έρχεται να συμπληρώσει τον προηγούμενο που ίσχυε από το 2012. Στον νέο Οργανισμό εισήχθησαν η λειτουργία της Ουρολογικής και της Παιδιατρικής Κλινικής, ενσωματώθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο συστάθηκε το 2019, ενοποιήθηκαν τα τμήματα του Αξονικού, Μαγνητικού με το τμήμα των Απεικονίσεων, άρα δημιουργείται ένα ενιαίο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και δημιουργήθηκε και ένα νέο Τμήμα Προμηθειών. «Με βάση αυτή τη διαδικασία, αυξάνονται και οι κλίνες του νοσοκομείου από 350 σε 359, που αυτό σημαίνει και μία πιο αυξημένη χρηματοδότηση από το 2023, γίνεται και μία αναδιάταξη των θέσεων, και το “Χατζηκώστα” μπαίνει στη νέα εποχή, έχοντας τον καταστατικό του χάρτη σε λειτουργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόταση 1,9 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

Σε σημαντική ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στοχεύει η διοίκησή του, μέσω της κατάθεσης πρότασης ύψους 1,9 εκατ. ευρώ περίπου στο ΕΣΠΑ.
Η πρόταση έχει υποβληθεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων. Σύμφωνε με τον κ. Δερδεμέζη, προβλέπεται η προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, ψηφιακού μαστογράφου, ακτινολογικού εξοπλισμού, έξι χειρουργικών τραπεζών και ενός χειρουργικού πύργου.

Ενίσχυση με προσωπικό

Σημαντική είναι η ενίσχυση με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με δεδομένο, μάλιστα, ότι το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» παρουσιάζει μια μεγάλη εκροή προσωπικού αυτό το διάστημα, καθώς πολλές προσλήψεις είχαν γίνει την περίοδο 1980-1984 και οι εργαζόμενοι αυτοί συνταξιοδοτούνται.
Από 1η Ιουλίου υπηρετούν στο «Χατζηκώστα» εννέα νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι προέρχονται από το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση τόσο η απήχηση που είχε η διαδικασία της πρόσληψης στους εργαζόμενους, όσο και η ενσωμάτωσή τους με το υπάρχον προσωπικό», ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης.
Από εβδομάδα, επίσης, επίκειται η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές, με την κατανομή να προβλέπει 20 θέσεις για το «Χατζηκώστα», δέκα ΤΕ και δέκα ΔΕ, ενώ αναμένεται και μία προκήρυξη ιατρικού προσωπικού για τρείς ή τέσσερις θέσεις.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας

Τις προσπάθειές του για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του «Χατζηκώστα» έχει εντείνει το τελευταίο εξάμηνο η διοίκηση και ήδη υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Δερδεμέζης, η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης για τη μίσθωση των γραφείων στην οδό Ναπ. Ζέρβα, τα οποία μένουν αναξιοποίητα από το 2018 με την αποχώρηση του παλιού Δασαρχείου.
Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται- με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 29 Ιουλίου- η δημοπράτηση του νέου κυλικείου, στην είσοδο του νοσοκομείου, που θα συνοδεύεται με διαμόρφωση του κόμβου και άλλες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 800.00 ευρώ. «Θα γίνει ένα νέο σύγχρονο κυλικείο, το οποίο το απαιτούν και οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς και οι επισκέπτες, σε αντικατάσταση της αυτοκινούμενης καμπίνας», ανέφερε.
Τέλος, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα βγει ένας διαγωνισμός μίσθωσης για το ερειπωμένο ακίνητο της οδού Μουλαϊμίδου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου. Όπως έκανε γνωστό, συμφωνήθηκε να γίνει αποκατάσταση του παλιού κτηρίου, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, και δίνεται η δυνατότητα δόμησης άλλων 160 τ.μ., που σημαίνει ότι θα προκύψει ένα νέο κτήριο 270 τ.μ. μέσα από μια διαδικασία μίσθωσης.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»