ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέσω ΕΣΠΑ τα 1,9 εκατ. ευρώ για τις πρόσθετες εργασίες επέκτασης του βιολογικού

Το νερό στο αυλάκι φαίνεται πως έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα στο έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων.

Η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ να κάνει δεκτό το αίτημα της αναδόχου εταιρείας περί υπερσυμβατικής αποζημίωσης, μετά τη διαπίστωση της ανάγκης πρόσθετων εργασιών για τη θεμελίωση, και παράλληλα να υποβληθεί αίτημα προς τη διαχειριστική αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για χρηματοδότηση με επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται σωστή, καθώς και το έργο εκτελείται χωρίς προβλήματα, ενώ εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκύπτει κανένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για την επιχείρηση. Βάρος που δύσκολα θα μπορούσε να σηκώσει, σε μια περίοδο αυξημένων ενεργειακών δαπανών και με μια υπόσχεση για μείωση των τιμολογίων ύδρευσης στο τραπέζι.
Την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εγκρίνει την αύξηση των επιλέξιμων δαπανών κατά 1.996.000 ευρώ έκανε γνωστή η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας ότι «διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου προ του τέλους του 2023, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της ΔΕΥΑΙ». Της διατύπωσης θετικής γνώμης για την τροποποίηση της σύμβασης είχαν προηγηθεί θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πέραν της χρηματοδότησης, θετικό είναι το γεγονός ότι εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες, κάτι, άλλωστε, που αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονικών περιθωρίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να περάσει ως έργο «γέφυρα» στο επόμενο.
Μέχρι τώρα, στον χώρο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του εδάφους με χαλικοπασσάλους στα 2/3 της έκτασης και στο τμήμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες σκυροδετήσεων των βασικών μονάδων των νέων εγκαταστάσεων, όπως ακριβώς προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης