ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αγνώστου πατρός» η περιβόητη τροπολογία

Το παιχνίδι του… μουντζούρη θυμίζει η ιστορία της τροπολογίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς αρκετά 24ωρα μετά την κατάθεση και την ψήφισή της σε νομοσχέδιο με την υπογραφή δώδεκα υπουργών, σχεδόν όλοι δηλώνουν ανήξεροι ή έστω έχουν μια ελλιπή γνώση, με την πατρότητα της τροπολογίας να αγνοείται.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση στα περί «πραξικοπήματος», με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη να επιμένει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο απόλυτου αιφνιδιασμού, με αποδεχόμενος το ότι η τροπολογία αποτέλεσε μια κεντρική πολιτική επιλογή και δε θα μπορούσε παρά να είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και των πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού προβάλλεται το επιχείρημα ότι η τροπολογία κατατέθηκε τη Δευτέρα 27 και ψηφίστηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση του καζίνο Ελληνικού στην ΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που περιλάμβανε διατάξεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και τους ΦΟΔΣΑ, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία διάταξη περί μεταβίβασης των Έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων.
Από το «κάδρο» των εμπλεκομένων βγήκε, πάντως, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, τον οποίο είχε «ενοχοποιήσει» ο περιφερειάρχης, λέγοντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, ότι, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, γνώρισε για την τροπολογία και δεν τον ενημέρωσε.
Στ. Καλογιάννης και Αλ. Καχριμάνης συναντήθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης στο Γρεβενίτι την Κυριακή και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, με τον κ. Καλογιάννη να εξηγεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής και κατά συνέπεια θα ήταν αδύνατον να τη γνωρίζει, όπως ισχυρίστηκε ο περιφερειάρχης ότι του μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
«Προφανώς και δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Ζήτησα να μιλήσω με τον υπουργό Ανάπτυξης και περιμένω να επικοινωνήσει. Δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση. Και θα μπορούσε να το μάθει αν με είχε πάρει ένα τηλέφωνο. Έχει κάνει λάθος ο κ. Καχριμάνης. Του εξήγησα και το δέχθηκε», ανέφερε ο Στ. Καλογιάννης, απαντώντας ότι ασφαλώς και τον προβληματίζει η ευκολία με την οποία ο κ. Καχριμάνης του επέρριψε την ευθύνη και κάλεσε τον περιφερειάρχη να του ζητήσει συγγνώμη δημοσίως, ενώ ευχαρίστησε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την ανακοίνωσή της, μέσω της οποίας έγινε γνωστός ο σχολιασμός για το πρόσωπό του.
Ωστόσο, πέρα από τις εξηγήσεις επί προσωπικού που έδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν υιοθέτησε σε καμία περίπτωση το αφήγημα περί «πραξικοπήματος» , καταθέτοντας την άποψη πως όλα ήταν σε πλήρη γνώση των όσων υπέγραψαν και όχι μόνο.
«Μία τροπολογία που περιλαμβάνει εννέα άρθρα, είναι ένα μικρό νομοσχέδιο. Η τροπολογία αυτή πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και η ειδική έκθεση. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δώδεκα πρωτοκλασάτοι υπουργοί υπέγραψαν μια τροπολογία εννέα άρθρων και δεν ήξεραν», υποστήριξε.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος