ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρέχει πίσω από τα προβλήματα η ΔΕΥΑΙ

Με σκέψεις για πρόσθετες γεωτρήσεις, εκβαθύνσεις των υφιστάμενων, ενεργοποίηση ανενεργών, κολλήσεις σωλήνων, έκτακτα έργα και κάθε είδους πειράματα προσπαθεί η ΔΕΥΑΙ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υδροδότησης της περιοχής ευθύνης της, χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι αρκετές.

Το θέμα τέθηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη ΔΕΥΑΙ να έχει για μία ακόμη φορά την τιμητική της, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο τα ζητήματα λειψυδρίας στην περιοχή κυρίως του Κατσικά, αλλά και στα Μάρμαρα, όπου καταγγέλθηκε, από την πλευρά των επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» Χρήστου Πατσούρα, ότι εκτελείται αυθαίρετα έργο ύδρευσης από εταιρεία που δεν έχει το δικαίωμα εκτέλεσης αυτού του είδους των έργων.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, αφού τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι φετινό και το απέδωσε στο ότι η πόλη μεγαλώνει και η βροχή λιγοστεύει, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εκτελούνται. «Έχουμε ζητήσει άδεια για καθαρισμό γεωτρήσεων στην Αγία Μαρίνα, μπορεί να ζητήσουμε και εκβάθυνση. Σήμερα λειτουργεί μια που δεν επαρκεί. Στην Κρύα έχουμε άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για οποιαδήποτε επέμβαση σε πηγές. Στην Κατσικά πάντα υπέφεραν, το γνωρίζουμε, αλλά και το πότισμα παίζει τον ρόλο του. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΣΥΔΛΙ για να κάνουμε αλλαγές διατάξεων και τροφοδοσίας. Και η τέταρτη γεώτρηση στους Λογγάδες δεν είναι έξω από τα πλάνα μας, αλλά δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Στην Αγία Μαρίνα λύσαμε το πρόβλημα, με τον ίδιο τρόπο θα κινηθούμε για την Ηλιόκαλη και τη Δαφνούλα. Στα Μέλανδρα έγιναν συζητήσεις με τον δήμαρχο Ζίτσας, ώστε να μας δώσει νερό, αλλά σταμάτησαν, γιατί διαπιστώσαμε πως δε θα έφτανε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα των Μαρμάρων είπε πως έγινε μια υπέρβαση, αλλά έπρεπε να γίνει, με δεδομένο πως τα όσα προβλέπει η μελέτη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτούν χρόνο για να γίνουν. «Κοντεύει να τελειώσει το έργο και ήδη υπάρχει ανακούφιση των κατοίκων. Προέχει να έχει νερό ο κόσμος, γιατί αν περιμέναμε, θα περιμέναμε ως τον Αύγουστο», τόνισε.
Την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδώσουν, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» και πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου. «Όσα δίκτυα κι αν φτιάξετε, δε λύνετε το πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα, που θα βρούμε νερό», τόνισε.
Ένταση υπήρξε τόσο από την αναφορά του κ. Χρυσοστόμου ότι το δίκτυο στα Μάρμαρα έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα άτομα, τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένη παράταξη και μάλιστα είναι μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΥΑΙ, επιφυλασσόμενος, ωστόσο, να τα κατονομάσει σε επόμενη συνεδρίαση, όταν του ζητήθηκε.
Ακόμη μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε μια αναφορά του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Γιώργου Λαδιά ότι υπάρχει μελέτη της ΔΕΥΑΙ από το 2005, που λέει ότι οι γεωτρήσεις της Κρύας – Αγίας Μαρίνας είναι μολυσμένες. Στη συνέχεια, βέβαια, διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις αυτές δεν είναι σε χρήση, αλλά και το ότι ο ίδιος δε λέει ότι οι πηγές είναι μολυσμένες, αλλά λέει ότι υπάρχει μελέτη του 2005 στην οποία γίνεται σχετική αναφορά.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών