ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε θα κλείσει εύκολα το κεφάλαιο που άνοιξε στην Ουκρανία

Ανήσυχος για το διεθνές τοπίο και ειδικότερα για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρέθηκε στα Γιάννενα ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Ερωτηθείς σχετικά, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Βενιζέλο, σημείωσε πως η κατάσταση είναι γεμάτη από αβεβαιότητες και αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία, που δε θα κλείσει εύκολα.
«Πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, με διορατικότητα, να αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και αυτό αφορά τη Δύση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από τη μεριά της Δύσης, γιατί υπάρχουν και άλλοι “παίκτες” που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Αυτό που διακυβεύεται, εξάλλου, είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το σύνολο των δυτικών αξιών, είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρόκειται για μια επίθεση κατά της εθνικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο, πολύ βαθύτερο και ευρύτερο, που αναδιατάσσει του παγκόσμιους συσχετισμούς», σημείωσε αρχικά ο κ. Βενιζέλος.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, που έγινε γνωστή με «άκομψο» πολιτικό τρόπο στη χώρα, εμφανίστηκε υπέρμαχος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αμφίθυμη, ούτε να αμφιταλαντεύεται. «Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, της Ευρωζώνης του ΝΑΤΟ από το 1952, επενδύει πολλά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, η οποία έχει στρατηγικό χαρακτήρα, υπάρχουν βάσεις στην Ελλάδα, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε ότι κρατούμε υστερόβουλες, ας το πούμε, σκέψεις για αργότερα. Πρέπει να είμαστε παρόντες και αυτό έχει σχέση και με τις κυρώσεις, άρα και με αντίποινα, όπως συνέβη με το Ιράν και τα δύο δεξαμενόπλοια. Έχει σχέση και με την αποστολή πολεμικού υλικού, το οποίο, όπως είπε και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναβαθμίζει τελικά τις ένοπλες δυνάμεις, που θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο όχημα μεταφοράς προσωπικού», σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως η τουρκική παραβατικότητα εντείνεται, ενώ, στη σημερινή συγκυρία, όλα τα περιφερειακά ζητήματα επηρεάζονται από τα μεγάλα κεντρικά ζητήματα. «Ο κ. Ερντογάν νομίζω ότι διεκδικεί τον τουρκικό εξαιρετισμό, να είναι με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο αλλού, και εν μέρει αυτό το ανέχεται η Δύση, γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμη η γεωγραφική θέση της Τουρκίας. Αλλά κρίσιμη είναι και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Η κατάσταση αναβαθμίζει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας, τον στρατηγικό, τον αμυντικό, τον στρατιωτικό. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Ερντογάν, όπως γνωρίζει ότι τα ασφαλέστερα σύνορά του είναι τα σύνορά του με την Ελλάδα, άρα υπάρχει ένα όριο εκ των πραγμάτων σε σχέση με ό,τι λέει και ό,τι κάνει. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από μόνα τους», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως σήμερα δημοσιεύθηκαν χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών, που δείχνουν την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 1972 και την κατάσταση το 2022.
«Υπάρχουν πάρα πολλές πια τουρκικές παραβατικότητες και παράνομοι ισχυρισμοί. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο χρόνος έτρεξε υπέρ ημών, ότι εμείς κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε ως έθνος. Άρα πρέπει να είμαστε και πιο αυτοκριτικοί και σε ετοιμότητα, διότι πρέπει αυτά που λέμε, να μην είναι απαντήσεις στους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων στην περιοχή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως η Ευρώπη είναι «παρούσα» στις ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις εκ των πραγμάτων, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη είναι μέλη της.
«Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη υφίσταται μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο μικρό και αβέβαιο είναι το μέγεθος της Ευρώπης, άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να διασφαλιστεί η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει ούτε Δύση», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

«Η Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη της Ουκρανίας» με ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο

Εργασίες στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Βενιζέλος από τα Γιάννενα: Οι ΑΝΕΛ είναι ενδοκυβερνητικοί αποστάτες (video)