Απόψεις

Εργασίες στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Στο  κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της οδού Αβέρωφ εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων. Θυμίζουμε ότι το θαυμάσιο αυτό κτίριο παραδοσιακής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής, που κοσμεί την πόλη, είναι έργο του γιαννιώτη αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση, μαθητή του Πικιώνη, του Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Αποτελεί καύχημα για την πόλη μας όχι μόνο το εξωτερικό του σχέδιο, αλλά και το εσωτερικό του. Σημειωτέον ότι όλα τα ξυλόγλυπτα μέρη του στο εσωτερικό -οροφές, κλιμακοστάσια, ερμάρια (γκισέδες) κ.λπ. κατασκευάστηκαν από φημισμένους γιαννιώτες ξυλογλύπτες (Κώστας Γκόγκος, Τσόντζος κ.ά) και οι εξωτερικοί τοίχοι από πέτρα κατασκευάσθηκαν από φημισμένους λιθοξόους (Μπριασούλης, Ηλίας κ.ά). Όλα αυτά τα έλαβαν υπόψη τους οι αρχιτέκτονες, αρμόδιοι των εργασιών στην τράπεζα ή ό,τι πάρει ο κασμάς και το σφυρί; Ελπίζουμε να μην καταστρέψουν ένα έργο τέχνης. Θα είναι έγκλημα. Θα επανέλθουμε. Ελπίζουμε όχι μόνο εμείς εδώ στη στήλη.

Σ.Κ.

«Χοντρό» παιχνίδι

«Χοντρό» παιχνίδι φαίνεται να παίζεται με την κάλυψη των τριών θέσεων στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα κόμμα, που φαίνεται να φεύγει από την εξουσία, υπάρχει διαγκωνισμός υποψηφίων και τα τελευταία 24ωρα έχουμε ακούσει πάνω από 20 ονόματα. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως, με δεδομένο πως η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στα Γιάννενα ήταν μικρή, γίνεται προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακόμη και πρώτος ή έστω να διασώσει δύο από τους τέσσερις βουλευτές. Αλλά τα ονόματα που ακούμε και ο τρόπος που επιχειρείται να επιβληθούν ή να κοπούν, μαρτυρά το αντίθετο. Και δείχνει ότι περισσότερο κάποιοι νοιάζονται για τη δική τους πολιτική επιβίωση και όχι για το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Σήμερα που θα ανακοινωθούν και τα ονόματα, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

Α.Τ.

Τα δίνουν όλα

Δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε τις τροπολογίες, που καταθέτει η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες και να φανταστείτε ότι υποτίθεται πως οι υπουργοί έβαλαν φρένο στα αιτήματα των βουλευτών. Μία από αυτές, που έπεσε χθες το μάτι μας, είναι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, που προβλέπει την χορήγηση επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.  Οι λεπτομέρειες για τον χρόνο παροχής, το ύψος του επιδόματος και τον τρόπο καταβολής του θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.  Σύμφωνα, ωστόσο, με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της παροχής ανέρχεται σε περίπου 5,4 εκατ. ευρώ για το 2019 και 10,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα έτη. Ό,τι έγινε με τους συνταξιούχους παραμονές των ευρωεκλογών, επιχειρεί να το πράξει και με άλλες κοινωνικές ομάδες η κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι, όμως, δε φάνηκε να «τσίμπησαν», να δούμε αν το ίδιο θα πράξουν και τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Α.Τ.

Ο παπάς με το δισκοπότηρο

Η εικόνα ενός ιερέα με το πετραχήλι και το δισκοπότηρο να διασχίζει πρωί-πρωί τον δρόμο στην οδό Οπλαρχηγού Πουτέτση σου προκαλεί φόβο. Βλέποντάς τον, εικάζεις ότι ένας συνάνθρωπος ετοιμάζεται να φύγει. Κι αυτό είναι από μόνο του ως γεγονός τρομακτικό, χώρια από την εικόνα. Ποιος μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου! Αυτή την εικόνα είδαμε χθες το πρωί στη γειτονιά μας και μας γέμισε σκέψεις κι ανησυχία. Ίσως πάλι να μην είναι προαναγγελία ενός θανάτου, αλλά να πρόκειται για κάποιον γείτονα που θέλει να μεταλάβει και να μην μπορεί να φτάσει ως την εκκλησία, λόγω ανημπόριας. Κι ο παπάς έτσι απλά, σαν να κρατάει μια σακούλα με ψώνια κι όχι τη θεία κοινωνία στα χέρια του, οδεύει προς το σπίτι που τον κάλεσαν. Προσπαθήσαμε να το δούμε όλο αυτό ως σκηνή κινηματογραφικής ταινίας με τον αξέχαστο ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη στον ρόλο του ιερέα, όταν πηγαίνει να μεταλάβει τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Έτσι για να μπορέσουμε να μπούμε και πάλι στο κλίμα της καθημερινότητας και των πραγματικών σκηνών της ζωής. Αλλά δεν χρειάσθηκε, γιατί αμέσως μετά μια νέα γυναίκα εμφανίστηκε στην είσοδο, για να δημοσιεύσει τη γνωστοποίηση γάμου της. Το ότι έφερνε στην κοιλιά της μια νέα ζωή, άλλαξε τη διάθεσή μας.

Λ.Τ.

Άλλη μια σχολική μέρα πεταμένη

Θα κάνουμε το παραδοσιακό σχόλιο των ημερών, εμπλουτισμένο με την επικαιρότητα της φετινής χρονιάς, δηλωτική της γενικότερης τάσης για κοπάνα των ενηλίκων, παρά για ρεαλιστική διαχείριση του σχολικού χρόνου. Χθες τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ήταν κλειστά, γιατί –όπως έχει καθιερωθεί- ψήφιζαν νηπιαγωγοί και δάσκαλοι. Άλλη μια σχολική μέρα χαμένη, μαζί με τα πολύ κοντινά –χρονικά- διήμερα των εκλογών του α’ και β’ γύρου. Φέτος, κανείς δεν σκέφτηκε –όχι γιατί δεν του πέρασε από το μυαλό, αλλά γιατί δεν ήθελε- να γίνουν γενική συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μία από τις τέσσερις (4) μέρες, που έμειναν κλειστά τα σχολεία για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της χώρας. Γιατί να το σκεφτεί; Πότε πάρθηκε τελευταία από συλλογικά όργανα και υπουργείο μια σωστή και λογική απόφαση για να μην πετάμε απερίσκεπτα από το παράθυρο των σχολικών αιθουσών πολύτιμες ώρες μαθημάτων;

Τ.Τ.

Κύριε Διευθυντά

Παρακαλώ ενημερώστε τις ανά τους τηλεοπτικούς και λοιπούς καφενέδες μοιρολογίστρες ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζει και βασιλεύει. Αγορεύει ανά την τηλεοπτική επικράτεια επί του σοβαρού και πανελληνίου ενδιαφέροντος θέματος, ήτοι της πρώτης θέσης επί του πρασίνου ψηφοδελτίου Επικρατείας . Όχι άλλα δάκρυα για τον Ευάγγελο. Κανένας δεν χάνεται άλλωστε.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά

«Ήρθα για να μείνω», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης

«Αρχηγική εμφάνιση» με οξύ αντιπολιτευτικό λόγο