ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιορίστηκε ο «χώρος» για μειώσεις

Πλησιάζει ο χρόνος για αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Άρης Μπαρτζώκας, ωστόσο, η συγκυρία φαίνεται να μην είναι ευνοϊκή για τις μειώσεις που όλοι θα επιθυμούσαν.

Η ΔΕΥΑΙ έχει παραλάβει την πρώτη φάση της μελέτης τιμολόγησης- κοστολόγησης, επικαιροποίησης επιχειρησιακού προγράμματος δράσης 2022-2026 για τη ΔΕΥΑΙ και βιωσιμότητας, η οποία ανατέθηκε λίγο πριν τη λήξη του 2021.
Στόχος της ανάθεσης της μελέτης είναι να διαπιστωθεί αν, σε τι βαθμό και με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, τουλάχιστον προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες, που προέρχονται από τους παλιούς Καλλικρατικούς δήμους. Οι εκτιμήσεις το προηγούμενο διάστημα ήθελαν να υπάρχει «χώρος» για μειώσεις, όχι στην πλειονότητα των καταναλωτών, αλλά τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος, προκειμένου να λειανθούν αυτές οι ανισότητες.
Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα προέκυψε η αύξηση του κόστους ενέργειας, το οποίο πλήττει έντονα τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ιωαννίνων.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστά στοιχεία της μελέτης και κυρίως των προτάσεων επί της τιμολογιακής πολιτικής, καθώς η ΔΕΥΑΙ έχει παραλάβει μόνο την πρώτη φάση, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Θα ακολουθήσει σύντομα η επόμενη φάση, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, στην οποία θα αναπτύσσονται εισηγήσεις για τις αλλαγές που πρέπει ή μπορούν να γίνουν, όμως και ο ίδιος σημείωσε την αύξηση του κόστους που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες, αναφέροντας ενδεικτικά πως η ΔΕΥΑΙ πλήρωνε 200.000 ευρώ μηνιαίως για ρεύμα και τώρα πληρώνει το διπλάσιο, δηλαδή 400.000.
«Δεν το λέω με την έννοια ότι ανακαλούμε τις αρχικές μας υποσχέσεις, αλλά επειδή είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, όταν είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ΔΕΥΑΙ πάντως, όπως και οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, αναμένουν μέτρα ανακούφισης από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο νερό. «Συνεχείς οχλήσεις γίνονται από την Ένωση των ΔΕΥΑ, ελπίζουμε κάποιος να μας ακούσει στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών