ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διερεύνηση για περιφερειακά πάρκινγκ και mini bus

Την έρευνα για εκτάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως περιφερειακά πάρκινγκ, αλλά και τη συζήτηση με το Αστικό ΚΤΕΛ για ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ξεκίνησε ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και η ενδεχόμενη εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η ολοκληρωμένη μελέτη για την ελεγχόμενη στάθμευση, που περιλαμβάνει τρεις ζώνες, μετά την παραλαβή της από την Οικονομική Επιτροπή, συζητήθηκε στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών θεμάτων, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο, που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Η πρόταση για ελεγχόμενη στάθμευση περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων, αλλά με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και επί μέρους ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο. «Σημασία έχει τι πόλη θέλουμε, τι στάθμευση θέλουμε και πώς θα λύσουμε αυτό το ευρύ πλέγμα στάθμευσης-κυκλοφορίας στην πόλη. Να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους έξι δήμους στην χώρα, που έχει ως στόχο έως το 2030 να έχει μηδενικούς ρύπους. Η στάθμευση και γενικότερα τα κυκλοφοριακά δεδομένα είναι σημαντικό ζήτημα, που πρέπει να το λύσουμε», σημείωσε.
Εφόσον εγκριθεί η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης από το δημοτικό συμβούλιο, το σώμα θα πρέπει να αποφασίσει και για τον τρόπο εφαρμογής, δηλαδή την τιμολογιακή πολιτική, τις ζώνες, τις ώρες κ.λπ. Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, και αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου, είναι η δημιουργία περιφερειακών θέσεων στάθμευσης αλλά και μεγαλύτερη χρήση της αστικής συγκοινωνίας και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Και τα δύο βρίσκονται ήδη στο στάδιο της διερεύνησης, σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο, ο οποίος έκανε γνωστό πως έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το Αστικό ΚΤΕΛ, προκειμένου να συνδράμει με μεγαλύτερη ευελιξία και εναλλακτικές λύσεις για να αλλάξει η ποιότητα της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης. Η συζήτηση εντοπίζεται στη δρομολόγηση mini bus, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο στο κέντρο όσους σταθμεύουν περιφερειακά.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη