ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετά το master plan, οι δράσεις

Με προοπτική να καταστεί η Ήπειρος και προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, αρχίζει να υλοποιείται η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών σε Κόνιτσα και Πρέβεζα, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υποδομές.

Η περιφέρεια Ηπείρου, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος που συνεδρίασε χθες, προχωρά στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Κόνιτσας και Πρέβεζας, για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου των ιαματικών πηγών Αμαράντου και Καβασίλων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα απαραίτητα έργα ανέρχεται σε 3.949.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να εξασφαλιστούν µέσω της ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας (European Territorial Cooperation Programme) «Ελλάδα-Ιταλία 2014–2020».
Στο έργο περιλαμβάνονται μια σειρά από παρεμβάσεις στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των αντίστοιχων ιαματικών φυσικών πόρων, που στοχεύουν στην αναβάθμιση και επέκταση της κτιριακής και εν γένει υλικοτεχνικής υποδομής τους, αλλά και στην λειτουργική τους ένταξη στο περιφερειακό τουριστικό προϊόν.
Σύμφωνα με την προγραμματική, οι αναγκαίες εργασίες για την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων Ιαματικών Αμάραντου και Καβασίλων Κόνιτσας, ώστε να μετατραπούν σε Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας έχουν προϋπολογισμό 1,3 και 1,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά, θα διατεθούν 1,149 εκ. ευρώ.
Οι δράσεις αυτές προέκυψαν από το master plan, που εκπόνησε η περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο την ανάδειξη των φυσικών πόρων της περιφέρειας αλλά και την προσαρμογή τους στη νομοθεσία, ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη λήψη του ειδικού σήματος λειτουργίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση, δηλαδή η χαμηλή αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα στις πηγές αυτές, τι στιγμή που άλλες λουτροπόλεις της χώρας σημειώνουν άνθηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια έκθεση επισκεψιμότητας των λουτροπόλεων της Ελλάδας, η οποία καταρτίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, κατατάσσει τους ιαματικούς φυσικούς πόρους της Ηπείρου στην προτελευταία θέση ως προς τον αριθμό των εισιτηρίων που εκδόθηκαν κατά το έτος 2016, καταγράφοντας ποσοστό 0,48% στο σύνολο της χώρας, ενώ σε ονομαστική τιμή ανέρχονται σε, μόλις, 4.432 εισιτήρια.
Στο πλαίσιο του master plan μελετήθηκαν ο Αμάραντος, τα Καβάσιλα, η Πρέβεζα, το Χανόπουλο (Άρτα) και η Σαγιάδα, κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Μάλιστα, για όλους τους ιαματικούς φυσικούς πόρους της Ηπείρου υιοθετείται η επιλογή της κατάταξης τους ως Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, ενώ σε ότι αφορά την Πρέβεζα προτείνεται η σταδιακή μετεξέλιξη του σε Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού, με στόχο την ενσωμάτωση της θαλασσοθεραπείας ως παρεχόμενης υπηρεσίας.
Βασική εξέλιξη, που συμβάλλει στην προσπάθεια της Ηπείρου, είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με τη δημοσίευση, τον περασμένο Φεβρουάριο των ΦΕΚ που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και έτσι δίνεται πλέον η δυνατότητα και στις εγκαταστάσεις των Ιαματικών πηγών να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, δηλαδή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, καθώς ήταν αναγκασμένες να λειτουργούν με ετήσιες προσωρινές άδειες.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Στην πράξη θα κριθούν τα νέα μέτρα

43,7 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για 17,533 δισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας

Γεωργία Χαλάτση