ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς δημοπράτηση η αναβάθμιση του οδοφωτισμού

Εκτεταμένες παρεμβάσεις και έργα με προγραμματικές συμβάσεις της περιφέρειας με δήμους και άλλους φορείς της Ηπείρου ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη.

Η περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει να υλοποιήσει σε συνεργασία με δήμους και άλλους φορείς, μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που βελτιώνουν τις υποδομές, την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Η χρηματοδότηση των έργων και των παρεμβάσεων έχει εξασφαλιστεί κατά περίπτωση από ευρωπαϊκά προγράμματα, από πόρους της περιφέρειας Ηπείρου κ.ά.
Μεταξύ των έργων που προωθούνται προς υλοποίηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού των δήμων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, για την υλοποίηση του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού τους», προϋπολογισμού 3.060.827,81 ευρώ.
Σχεδιάζεται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στόχος είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας έως το 2020.
Το έργο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, με αποτέλεσμα οι τρεις δήμοι να μην επιβαρυνθούν καθόλου οικονομικά, ενώ αντιθέτως θα εξοικονομήσουν, από τον πρώτο χρόνο, το 20% του ποσού που δαπανούν σήμερα για τον ηλεκτροφωτισμό.
Οι μελέτες για το έργο έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ELENA (European Local Energy Assistance), μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου