ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντικείμενο ολοκληρωμένης μελέτης η δυνατότητα πεζοδρόμησης

Η απουσία εναλλακτικών λύσεων διοχέτευσης της κυκλοφορίας βάζει φρένο στην πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, ζήτημα το οποίο συζήτησε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, μετά από αίτημα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Τα κύρια επιχειρήματα όσων αιτούνται τη μετατροπή του οδικού άξονα από ήπιας κυκλοφορίας σε πεζόδρομο, έχουν να κάνουν με την ανάγκη διατήρησης της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου και την κατεύθυνση που δίνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη επαγγελματιών και εμπόρων, που ζητούν να παραμείνει η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους.
«Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να σώσουμε το ιστορικό κέντρο», ανέφερε στην παρέμβασή του εκ μέρους του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννενα» ο Δημήτρης Κατσάνος και αντέτεινε ότι με την πεζοδρόμηση θα υπάρξει η δυνατότητα ανεφοδιασμού των καταστημάτων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον δρόμο στην κυκλοφορία. Συμπληρωματικά, η πρόεδρος του Συλλόγου Έλλη Κατσάνου ανέφερε ότι δεν μπορεί ο δρόμος να γίνεται πάρκινγκ για να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι καταστηματάρχες, και είπε πως υπάρχουν τριπλάσιες υπογραφές όσων ζητούν πεζοδρόμηση σε σχέση με τις 47 που θέλουν ο δρόμος να μείνει στην κυκλοφορία.
Τα επιχειρήματά του, πάντως, δε στάθηκαν ικανά να πείσουν τα μέλη της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, τα οποία συμφώνησαν στο ότι δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση για την Ανεξαρτησίας, χωρίς να εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας. «Ο δρόμος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για να απορροφά όγκο κυκλοφορίας. Διαφορετικά, όλα τα οχήματα θα καταλήγουν στο κέντρο», ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής, ενώ κατά της πεζοδρόμησης τάχθηκαν ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Μιχάλης Ψήνας και ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας. Την ανάγκη να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα για να αντιμετωπιστούν αποσπασματικές παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στο παρελθόν, επισήμανε ο συγκοινωνιολόγος Κώστας Κολοκούρης, ενώ υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πριν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Γιάννης Λιόντος, σημειώνοντας και αυτός ότι μια βιαστική απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων και αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος αναφέρθηκε στη μελέτη του έργου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωστόσο σημείωσε πως σκοπός είναι, μέσα από τον διάλογο, να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί όλους και δε θα προσθέτει προβλήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε η οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη, που θα αφορά την περιοχή του ιστορικού κέντρου και την κοινότητα Ιωαννίνων ευρύτερα, βασιζόμενη πάνω στις κατευθύνσεις του ΣΒΑΚ. «Για να μη μεταφέρουμε το πρόβλημα από τον έναν δρόμο στον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και θα κατατεθεί ως εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου θα συνεχιστεί ο διάλογος.

Μεικτή λειτουργία πιλοτικού χαρακτήρα

Έναν δεύτερο –μικρότερο- κύκλο συζήτησης προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Αρλέτος για μια μεικτή λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας, ως δρόμος ήπιας χρήσης και ως πεζόδρομος, για μια χρονική περίοδο δύο μηνών.
Η αρχική πρόταση ήταν η κυκλοφορία οχημάτων να διακόπτεται από τις 9.30 το βράδυ έως τις 3 τα ξημερώματα, με τους κατοίκους και επαγγελματίες που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση να επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συντελέσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής. «Δε θέλουμε να γίνουμε Ψυρρή και Λαδάδικα. Δε θέλουμε να γεμίσουμε τσιπουράδικα και ουζάδικα», ήταν κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν, προτείνοντας από την πλευρά τους να υπάρχει μεικτή χρήση από τις 3 το μεσημέρι έως τις 3 τα ξημερώματα. Τελικά, αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση να ισχύει μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, δηλαδή τις ημέρες που η αγορά δε λειτουργεί απογεύματα, η Ανεξαρτησίας θα πεζοδρομείται από τις 3 το μεσημέρι και τις υπόλοιπες μέρες από τις 9.30 το βράδυ, ενώ πεζόδρομος θα είναι τις Κυριακές.
Και η απόφαση αυτή έχει τον χαρακτήρα γνωμοδοτικής πρότασης και θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

Δεκαετία του 1970. Τσικνοπέμπτη.

Λουκία Τζάλλα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση