ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μ. Ελισάφ: «Η ελπίδα προϋποθέτει την απελπισία»

Διαρκές, πανανθρώπινο, αλλά και «περισσότερο από επίκαιρο σήμερα, που το εφιαλτικό χνώτο της βίας διεμβολίζει για μια ακόμη φορά αναπάντεχα την οικουμένη ολόκληρη», χαρακτηρίζει το μήνυμα του Πάσχα και της Αναστάσεως ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

«Αλλά και σε αυτό το σκότος, που διανύουμε το μήνυμα της Ανάστασης και μόνο μπορεί να δώσει μια αύρα ανακούφισης στις μέρες μας. “Χριστέ, ο τάφος σου, η πηγή της ημών αναστάσεως”. Ανάσταση μια λέξη απλή, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλειώδης. Και κάτι περισσότερο. Εξαιρετικά επίκαιρη. Αρκεί να θυμόμαστε ότι το χαρμόσυνο νέο μιας Ανάστασης προϋποθέτει τον προηγηθέντα θάνατο. Που σημαίνει ότι και η ελπίδα προϋποθέτει την απελπισία. Όπως και η ημέρα προϋποθέτει τη νύχτα.
Πράγματι ίσως πρέπει να δεχτούμε ότι καμιά δυστυχία, τόσο για το άτομο όσο και για μια κοινότητα, τελικά δεν καταλήγει πάντοτε ανώφελη. Και η πιο ανυπόφορη μπορεί να οδηγήσει σε μια σωτήρια εγρήγορση. Τόσο ο άνθρωπος όσο και οι κοινωνίες μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού μπορούν να αναδειχτούν σε ήρωες. Διαθέτουν, θα λέγαμε, δίκην γονιδιακής καταβολής, την αντίσταση κατά του αφανισμού τους. Έτσι, μετά από μια απαξίωση των πάντων, μπορούν –και οφείλουν– να επιχειρήσουν τη σωτήρια θέσμιση νέων αξιών προκειμένου να επιβιώσουν. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε ένα πρόβλημα μέσα στις συμπεριφορές που το γέννησαν. Πρέπει συνεπώς να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, ώστε να μπορεί να αναζητηθεί η λύση. Το μήνυμα της Αναστάσεως προφανώς παραμένει απλό, αλλά και μεγαλειώδες: “λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα”», σημειώνει.

Το μήνυμα του Θ. Μπέγκα

Ευχές για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα δίνει στους συμπολίτες και ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.
«Με αισιοδοξία και αλληλεγγύη επιβάλλεται σήμερα να υπερβούμε τις δυσκολίες και να χτίσουμε κάτι νέο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Η ανιδιοτελής και αληθινή αγάπη του Χριστού προς τον συνάνθρωπο, μας δίνει δύναμη, αποτελώντας παράλληλα διαχρονικό και επίκαιρο παράδειγμα προς όλους όσοι θέλουμε να ενεργούμε υπεύθυνα και συλλογικά. Αυτό είναι και το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους τους Χριστιανούς, για όλο τον κόσμο. Ας σταθούμε λοιπόν όρθιοι, δυνατοί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η παράταξή του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό του τόπου. Και καταλήγει: «Για να υπερβούμε την κρίση, απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων. Στις άγιες ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Οι μάχες του αύριο να είναι μάχες για την ευημερία της ανθρωπότητας».

Τα «Γιάννενα Τώρα»

Τις δικές της ευχές δίνει και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα». «Το Πάσχα είναι γιορτή μεγάλης χαράς και ελπίδας, είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά του φόβου του θανάτου και οδηγεί σε πνευματική αναδημιουργία, θέτοντας τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη, αλληλεγγύη και αδερφοσύνη. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο φόβος έχει φωλιάσει βαθιά στην ψυχή μας και έχει αναδυθεί ως κινητήριος μοχλός κάθε ατομικής και συλλογικής δράσης, καθιστώντας το άτομο αδύνατο να σκεφτεί και να πράξει λογικά. Καθώς ο φόβος συγκαταλέγεται στα πάθη και είναι περισσότερο κοινωνική ή συλλογική εμπειρία παρά μια ατομική κατάσταση, με την Ανάσταση του Κυρίου ας επέλθει πνευματική ανάσταση για να λυτρωθεί η ανθρωπότητα από κάθε αόρατο ή ορατό φόβο που επιχειρεί να υποδουλώσει τις ψυχές μας», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ