ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύστημα άμεσης ειδοποίησης για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της καρδιολογίας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η πανδημία ήταν αυτή που «μονοπώλησε» το ενδιαφέρον, με τους έλληνες καρδιολόγους αλλά και τις καρδιολογικές κλινικές και δομές να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Μάλιστα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία προχωρά σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για το πρόγραμμα πρόληψης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, το οποίο θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, και αφορά τη χαρτογράφηση απινιδωτών αλλά και την καταγραφή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων ατόμων, που μπορούν να παρέχουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), οι οποίοι, όταν συντρέχει λόγος, θα ειδοποιούνται με ένα μήνυμα στα κινητά τους να προστρέξουν στον κοντινότερο απινιδωτή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας, που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1200 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών«Αλεξάνδρα» Ιωάννης Κανακάκης, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε, το ετήσιο συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί το πιο δημοφιλές επιστημονικό γεγονός για τους καρδιολόγους ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας τους ή την εξειδίκευση τους.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται στην πόλη μετά από πρόταση του ομότιμου καθηγητή Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και πρώην προέδρου της ΕΚΕ Γιάννη Γουδέβενου, παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογία από διακεκριμένους καρδιολόγους της χώρας μας αλλά και της αλλοδαπής. Κύριες αναφορές θα γίνουν στη νόσο covid-19, στο μετά covid-19 σύνδρομο και τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ενώ θα παρουσιαστούν καταγραφές, όπως η μελέτη ILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κανακάκη, το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου στην χώρα αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά και σημειώνεται μείωση της θνητότητας, από 20-25% τα προηγούμενα χρόνια στο 6-7%, ενώ καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη θεραπεία των παθήσεων των βαλβίδων της καρδιάς, με τα περισσότερα νοσοκομεία να προχωρούν πλέον σε διαδερμικές επεμβάσεις αντικατάστασης βαλβίδων αορτής.
Ακόμη στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια, που οδηγούν σε βελτίωση της νοσηρότητας και ελάττωση της θνητότητας.
Στο κεφάλαιο της πρόληψης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου με νέα αυστηρά όρια μείωσης των λιπιδίων, στους τρόπους διακοπής καπνίσματος, στην μείωση της ΑΠ και στην ανθεκτική υπέρταση και θα υπάρξει ένα ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού. Επίσης, θα αναλυθούν διεξοδικά οι συγγενείς καρδιοπάθειες, με τη διανομή ενός σημαντικού συγγράματος στους καρδιολόγους, και θα πραγματοποιηθούν κλινικά φροντιστήρια/hands on για τους νέους καρδιολόγους.
«Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των λειτουργών της υγείας, που οδηγεί στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών με σκοπό την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.
Τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία για την αποδοχή της πρόσκλησης απεύθυνε ο κ. Γουδέβενος, προσθέτοντας πως η διοργάνωση «δημιουργεί προηγούμενο» και μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερες διοργανώσεις και συνέδρια. Τόνισε δε πως τα Γιάννενα διαθέτουν όλες τις υποδομές, είναι προσβάσιμα και το πιο σημαντικό διαθέτουν το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό για την υποστήριξη τέτοιων δράσεων.
Χαιρετισμό απεύθυναν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, τονίζοντας τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, χάρη στα δύο νοσοκομεία, τους ιδιώτες ιατρούς και το πανεπιστήμιο.

Σχετικά άρθρα

Απινιδωτής σε κάθε γήπεδο του Δήμου Ζίτσας

«Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα» από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Στα Γιάννενα τα σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας