ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όχι στην ακρίβεια, όχι στον πόλεμο

«Δεν πάει άλλο» θα φωνάξουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, αγροτοκτηνοτρόφοι και συνταξιούχοι, καθώς η απεργία, που προκήρυξαν αρχικά ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, έχει προσλάβει χαρακτηριστικά γενικής απεργίας.

Βασικό αίτημα των σημερινών κινητοποιήσεων είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τη λήψη μέτρων για να μπει ένα φρένο στις καθημερινές αυξήσεις τιμών και στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, αλλά και την αύξηση μισθών και συντάξεων. Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο κάθε κλάδος εργαζομένων προβάλλει και τα δικά του αιτήματα.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, για να υπερασπιστούν το εισόδημά τους ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, απευθύνει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.
«Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δε θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. «Η απεργία αυτή, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί φτάνει πια. Την κρίση δε θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες», καταλήγει και προβάλλει το πλαίσιο των αιτημάτων της.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016–17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ενώ λέει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.

Το Εργατικό Κέντρο

Σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, βάζοντας στο διεκδικητικό πλαίσιο, εκτός από το ζήτημα της ακρίβειας, και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας.
Το ΕΚΙ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό, την επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών, ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο κ.ά., τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου απευθύνουν, επίσης, με ανακοινώσεις τους η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, η Συντεχνία Κουρέων – Κομμωτών, το Σωματείο Κρεοπωλών, το Σωματείο Αναδόχων Σχολικών Κυλικείων, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, το Σωματείο Μουσικών Ιωαννίνων «Η αλληλοβοήθεια», το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών Φανοποιών και συναφών επαγγελματιών Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείου, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας.

Κατεβάζουν ρολά και τα καταστήματα

Έντονη είναι η διάθεση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση και από των κλάδο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, αλλά και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στις 11 το πρωί, έχοντας στη λίστα των αιτημάτων της το πάγωμα όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας, την ενίσχυση του μη μισθολογικού κόστους και τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.
Τη συμπόρευσή τους με την ΟΕΒΕ κάνουν γνωστή με ανακοινώσεις τους η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ιωαννίνων και το Σωματείο Καφέ – Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων «Παμβώτις», η διοίκηση του οποίου καλεί τα μέλη του να προχωρήσουν σε 2ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, και να συμμετέχουν στην πορεία και την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στις 11 το πρωί.
Κλειστά ενδέχεται να μείνουν και αρκετά εμπορικά καταστήματα, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής και επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Συμμετέχουν και οι δημοτικοί υπάλληλοι

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία καλεί το σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, που εκτός από το γενικότερο ζήτημα της ακρίβειας, επισημαίνει και τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
«Η επίθεση της κυβέρνησης δεν έχει τέλος! Μετά την εξαγγελία πετσοκόμματος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, προχωράει στην απόλυση χιλιάδων συναδέλφων. Καθιστά υποχρεωτική την άσκηση ένδικων μέσων από τους δήμους και τις περιφέρειες, μέσω της οικονομικής επιτροπής, σε περίπτωση που ένα δικαστήριο δικαιώσει εργαζόμενους που είχαν προσφύγει, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Η κυβέρνηση δίνει άλλο ένα “εργαλείο” στα χέρια των δημάρχων και των περιφερειαρχών ώστε να τσακίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο, θα απολύεται όποιος συνάδελφος κλείνει 24 μήνες εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στηρίζουν οι συνταξιούχοι

Στο πλευρό των εργαζόμενων αναμένεται να βρεθούν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παράλληλα προετοιμάζονται και για δικές τους κινητοποιήσεις, με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση στην Πρέβεζα στις 13 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη οργανώνεται πανσυνταξιουχική συγκέντρωση με τη συμμετοχή συνταξιούχων από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.
Κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο απευθύνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ιωαννίνων.

Τρίωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων. «Οι δημοσιογράφοι, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, συναισθάνονται την ανάγκη και διεκδικούν ώστε να υπάρξει παρεμβατικό πλαίσιο αποφάσεων που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα αυξήσει τα χαμηλά εισοδήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Λαϊκά μπάνια και την ερχόμενη Κυριακή

Ηπειρωτικός Αγών