ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων δημιουργεί ο Δήμος Ζίτσας

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων προχωράει ο Δήμος Ζίτσας, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, στο πλαίσιο της παρουσίας του σε εκδήλωση στο Γυμνάσιο Ελεούσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Ο Δήμος Ζίτσας έχει εντείνει τις προσπάθειές του το τελευταίο διάστημα για να δώσει λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων στα διοικητικά του όρια και αυτό καταδεικνύεται από τα στοιχεία του γραφείου διαχείρισης αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων, σύμφωνα με τα οποία το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει διαχειριστεί (εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, ηλεκτρονικές σημάνσεις) 250 σκυλιά, από τα οποία τα 50 κινούνται στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής και η στείρωσή τους έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ.Ιωαννίνων και τη συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου. Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και έχουν υιοθετηθεί 37 σκυλιά, ενώ σε επιλεγμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες, προκειμένου τα αδέσποτα να βρίσκουν τροφή και νερό.
Υιοθετούμε ένα αδέσποτο με υπευθυνότητα, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας, με τον κ. Πλιάκο να επισημαίνει στους μαθητές πως, όταν αποφασίσουν να αποκτήσουν έναν σκύλο ή μία γάτα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν και ευθύνη απέναντί του, καθώς το ζώο δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι.
Από την πλευρά της, η εντεταλμένη σύμβουλος, υπεύθυνη του Γραφείου Διαχείρισης Αδέσποτων και Ανεπιτήρητων Ζώων Κατερίνα Μπαλάφα, ανέπτυξε συνοπτικά τις δράσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εξήγησε τους λόγους που μπορεί κάποιος να προχωρήσει στην υιοθεσία ενός αδέσποτου. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Φώτης Ράρρας υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, εικαστικών παρεμβάσεων και ασφαλούς χρήσης διαδικτύου, που θα επεκταθούν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου .
Η πρόεδρος της ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ. Ιωαννίνων Εύα Κρυστάλλη αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, ενώ ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων Νίκος Τσιώτας, με τη συνδρομή δύο εκπαιδευμένων σκύλων, παρουσίασε στους μαθητές τη συμπεριφορά των τετράποδων, επισημαίνοντας πως ποτέ δεν πλησιάζουμε να αγγίξουμε ένα αδέσποτο, γιατί δε γνωρίζουμε το παρελθόν του και πως αυτό μπορεί να αντιδράσει. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διανεμήθηκε στους μαθητές ενημερωτικό υλικό.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά