ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Βέτο» του Υπουργείου Πολιτισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ζαγόρι

«Βέτο» στα σχέδια για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Ζαγορίου, τουλάχιστον εωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της υποψηφιότητας του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ενισχύσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ένταξης και είναι αντίθετο σε «οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ή έστω προβληματισμό στους κριτές». Κληθείσα να απαντήσει αν υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση, αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία διγλωσσία. Από τα λεγόμενά της, πάντως, φάνηκε, πως αν και είναι εθνικός στόχος η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερισχύει η ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO. «Άλλωστε, την υποψηφιότητα του Ζαγορίου ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», σημείωσε με νόημα.
Οι δηλώσεις της κας. Μενδώνη έγιναν μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο γραφείο του περιφερειάρχη, όπου παρέστη και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος κατά την άφιξη της υπουργού της έδωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μητρόπολης Ιωαννίνων στον κάμπο των Κάτω Πεδινών. «Η υπουργός ανέφερε ότι δε συνάδει και δεν είναι αρμόζον η περιοχή να δεχθεί φωτοβολταϊκά, από τη στιγμή που έχει κατατεθεί ο φάκελος στην UNESCO. Κι αυτό θα το επισημάνει και στον κ. Σκρέκα», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Στη συζήτηση στο γραφείο του περιφερειάρχη, όπου παρόντες ήταν εκτός από τον Αλ. Καχριμάνη, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου Βασίλης Κασκάνης, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά.
Συζήτηση έγινε για τα έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, τα οποία εξελίσσονται χωρίς προβλήματα και δε θα υπάρξει απώλεια πόρων, για τον σχεδιασμό όσων θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.
«Όταν υπάρχει συνεργασία, λύνουμε πολλά θέματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, με την κα. Μενδώνη να συνηγορεί ότι με τον περιφερειάρχη υπάρχει μια εξαιρετικά καλή συνεργασία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος