ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Να λυθεί το θέμα με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών»

Νομοθετική πρωτοβουλία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αμφιθέα, που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από συσσωρευμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών, λόγω λανθασμένου Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στην ανάγκη να διορθωθεί μια αδικία.
«Ο οικισμός Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών έχει χαρακτηριστεί “παραδοσιακός”, με τις διατάξεις του ΠΔ/1979 (Διάταγμα Ζαγορίου). Ο Συντελεστής Δόμησης (Σ.Δ.) ορίσθηκε 0,80 και η αρτιότητα στην εντός των ορίων του οικισμού περιοχή είναι 1.000 τ.μ. Όμως, στην περίπτωση της κατοικίας δεν επιτρέπεται να οικοδομηθούν κτίρια άνω των 400 τ.μ., ανεξάρτητα από την επιφάνεια του οικοπέδου, οπότε ουσιαστικά ο Σ.Δ., για οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ., μειώνεται. Λόγω λανθασμένου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, βάσει παλαιότερης απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της Αμφιθέας, χωρίς καμία δική τους ευθύνη. Μετά από αγώνες των κατοίκων και δικές μου, εδώ και μία δεκαετία, το Υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε το 2020 τον ΣΑΟ, ο οποίος από 0,8 μέχρι το 2019, κατέβηκε σε 0,0464 το 2020. Επρόκειτο για πολύ θετική εξέλιξη, με αποτέλεσμα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ συμπολίτη μας, μέχρι το 2019 ήταν 34.500 ευρώ, το 2020 έπεσε σε 3.300 ευρώ, δηλαδή στο 1/10! Η διόρθωση του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου έδωσε μεγάλη ανάσα στους συμπολίτες μας. Όμως, παραμένει ένα ακόμη μεγάλο θέμα: ο ΕΝΦΙΑ των παρελθόντων ετών, που είχε υπολογισθεί με λανθασμένο τρόπο μέχρι το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι συμπολίτες μας οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από συσσωρευμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών μέχρι και το 2019. Είναι επιτέλους η στιγμή, σήμερα, με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ. Οικονομικών, να εξευρεθεί μια δίκαια λύση για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας», τόνισε.
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που αφορά αποκλειστικά σε γεωργική χρήση, ζητώντας να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, δύο κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίες πλήττονται από τις πολύ αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στις ζωοτροφές.

Σχετικά άρθρα

43,7 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για 17,533 δισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας

Γεωργία Χαλάτση

«Πονοκέφαλος» οι επιθέσεις αρκούδων

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας