ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο κατώφλι του Ταμείου Ανάκαμψης το «έξυπνο» Πάρκο Πυρσινέλλα

Με μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές εμπλουτίστηκε η πρόταση για την ανάπλαση-ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα, η οποία θα υποβληθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά και την ομόφωνη έγκριση των σχετικών μελετών από την Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση.

Η πρόταση θα κατατεθεί στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου χώρου», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», και η έγκρισή της αναμένεται –καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέσα στον Μάιο, ώστε να δημοπρατηθεί έως τις 15 Ιουλίου.
Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο φιλοδοξεί να αναγεννήσει έναν χώρο, που βίωσε την εγκατάλειψη μετά τις ιδιοκτησιακές περιπέτειες, ανέρχεται σε εννέα εκατομμύρια ευρώ, με την πρόταση να αποτελείται από τρία υποέργα. Το κύριο υποέργο αφορά την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα και περιλαμβάνει την ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων πάρκου, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, τον επανασχεδιασμό του δικτύου διαδρομών, τη δημιουργία χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων, την κατασκευή πάρκων ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης, τη δημιουργία παιδικής χαράς, τη δημιουργία οργανωμένου χώρου στάσης και σκίασης, τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό κτιρίων, αστικό εξοπλισμό, εργασίες πρασίνου, εξωτερικό φωτισμό σε όλους τους χώρους του πάρκου και εξυγίανση των λιμνών του πάρκου.
Το δεύτερο υποέργο είναι η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και προβλέπεται κατασκευή υπογείου δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης με παράλληλη αποξήλωση των εναέριων δικτύων, καθώς και αποξήλωση ενός εναέριου υποσταθμού και κατασκευή ενός υπαίθριου συνεπτυγμένου (compact) υποσταθμού.
Το τρίτο υποέργο έχει τίτλο «Έξυπνες εφαρμογές για την ανάπλαση – ανάδειξη του Πάρκου Πυρσινέλλα» και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων σταθμών ανάπαυσης (Smart Benches), έξυπνων σταθμών πληροφόρησης (Infokiosks) και έξυπνης διάβασης, την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR), την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης, προμήθεια πληροφοριακού συστήματος πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς και σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).
Για ένα εμβληματικό έργο κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, τονίζοντας ότι με την υποβολή της πρότασης για τη χρηματοδότηση, ολοκληρώνεται μία επίπονη διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου. «Για την παρούσα δημοτική αρχή ήταν μία δέσμευση. Πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση της δημοπράτησης. Έτσι τα επόμενα χρόνια θα παραδοθεί στους πολίτες ένας υποδειγματικός χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες μας, που δούλεψαν με μεράκι, ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υποτυπώδεις επεμβάσεις» για την παράταξη «Ιωάννινα_2023»

Με μια μάλλον απαξιωτική διάθεση αντιμετώπισε η παράταξη «Ιωάννινα _2023» την έγκριση της τελικής πρότασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, παρά το ότι έδωσε θετική ψήφο για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου, το σχέδιο της δημοτικής αρχής αφορά «έναν γενικευμένο καθαρισμό της έκτασης των 275 στρεμμάτων του πάρκου» και «κάποιες σημειακές επεμβάσεις και όχι ουσιαστικές στην υφιστάμενη κατάσταση, παρ’ όλες τις πομπώδεις εκφράσεις που συνόδεψαν μέχρι σήμερα την οργάνωση του μελετητικού φακέλου». Άλλωστε, σημειώνει, ακριβώς επειδή οι επεμβάσεις είναι υποτυπώδεις και σημειακές, χορηγήθηκε απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Είναι, βέβαια, ευχή όλων, το έργο, όπως και όταν θα δημοπρατηθεί, να έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα, καθώς ο Δήμος μας πράγματι έχει ανάγκη να λειτουργεί αυτός ο “πνεύμονας”», προσθέτει, μνημονεύοντας ότι στον σχεδιασμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διασύνδεση με ποδηλατόδρομο του πάρκου με τον αστικό ιστό και άλλους δημόσιους χώρους, για τη διασύνδεση του πάρκου με το υπόλοιπο τμήμα του δυτικά της Ε.Ο Ιωαννίνων – Άρτας και για τη μελλοντική επέκταση των λειτουργιών του πάρκου προς το όμορο στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Τέλος, επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε επέμβαση επί του κεντρικού κτιρίου του πάρκου, παρά το ότι δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, και, προϊόντος του χρόνου, είναι αναγκαίο να συσταθεί ο οργανισμός λειτουργίας του πάρκου, με οργανόγραμμα που θα περιλαμβάνει κρίσιμες, και για τη δενδροκομία αλλά και για τη λειτουργία των διαφόρων εγκαταστάσεων, ειδικότητες τεχνιτών, ώστε να μην ξαναβρεθεί σύντομα στη σημερινή του τραγική κατάσταση.
Επιμέρους παρατηρήσεις κατατέθηκαν και από την πλευρά του μέλους της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» στην Οικονομική Επιτροπή Θωμά Γιωτίτσα, στο πνεύμα όσων είχε διατυπώσει η παράταξη τόσο κατά το στάδιο της διαβούλευσης όσο και στη συνέχεια.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου