ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Αφορμή για συνέχιση των αγώνων και για να επανέλθει το αίτημα της άρσης όλων των έμφυλων διακρίσεων και του σεξισμού στην καθημερινότητα και στους χώρους δουλειάς, είναι η Ημέρα της Γυναίκας για τον τομέα Δικαιωμάτων-Δικαιοσύνης και Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη του τομέα Λούλα Σουλελέ, οι γυναίκες στον 21ο αιώνα υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους, ενώ η χαμηλή συμμετοχή στην εργασία, την πολιτική, τον συνδικαλισμό, τη μόρφωση και γενικότερα σε θέσεις λήψης αποφάσεων, συνδέεται με τον άνισο καταμερισμό οικογενειακών ευθυνών και τις διακρίσεις στην εργασίας. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για κατάργηση της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, αλλά και τη στάση της, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικά και πατριαρχικά πρότυπα.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και ενδυνάμωση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και στην εργασία, τη μείωση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος, μέτρα που συμφιλιώνουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και δημιουργία ειδικού ταμείου για δράσεις ισότητας των φύλων, την αναγνώριση και αποδοχή των δολοφονιών γυναικών ως εγκλήματα μίσους και την ένταξη του όρου «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα, καθώς και σειρά μέτρων για την στήριξη των γυναικών που πλήττονται από κακοποίηση και ενδοοικογενιακή βία.

Σε ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ιωαννίνων τονίζει πως «θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη δουλειά, στην καθημερινότητα, στον ελεύθερο χρόνο».

 

Η Μερόπη Τζούφη

Για μια μέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται, κάνει λόγο σε δήλωσή της και η βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως ο αριθμός των γυναικοκτονιών συμπυκνώνει με τραγικό τρόπο το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας, παρά την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο διακηρύξεων και νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Χρειαζόμαστε άμεση, δραστική, συντονισμένη και οριζόντια αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να παλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνει την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια, ενώ διεκδικεί την ίση εκπροσώπηση (50-50) στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται, επιχειρούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή. Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δύναμη αλλαγής για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο για όλους», αναφέρει.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Επιλέγουν υποψηφίους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Πυκνό πρόγραμμα εξορμήσεων και εκδηλώσεων

Τους στόχους για την υγεία έθεσε ο Τρ. Αλμπάνης