ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στρίμωξαν… στα σχοινιά τη διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α.

Υπό καθεστώς ευθείας αμφισβήτησης καλείται να πορευτεί η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα, πέρα από τη σφοδρή κριτική που υπήρξε από την πλευρά των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πρέβεζας, οι εκπρόσωποι των οποίων καταψήφισαν –για διαφορετικούς λόγους- τον απολογισμό κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής οικονομικού έτους 2021, διαφωνίες επί των δαπανών και των χειρισμών σε κρίσιμα ζητήματα, επιφυλάξεις για την πολιτική που ακολουθείται και αμφιβολίες υπήρξαν από το σύνολο σχεδόν των δημάρχων που τοποθετήθηκαν, ενώ αυτή τη φορά δε βρέθηκαν αρκετοί πρόθυμοι να στηρίξουν το έργο της διοίκησης. Μάλιστα, χαρακτηριστικό του κλίματος που φαίνεται να διαμορφώνεται σε βάρος της διοίκησης, είναι ότι ακόμη και ο λόγος του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου, που σε άλλες συνεδριάσεις ήταν αυτός στον οποίο κατέφευγε ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. μόλις τα έβρισκε σκούρα, αυτή τη φορά εμπεριείχε μεγάλες δόσεις κριτικής και έφτασε να δικαιολογήσει και το «σφυροκόπημα» ερωτήσεων που τέθηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.
Η ένταση της κριτικής και το γεγονός ότι προήλθε από πολλές κατευθύνσεις και είχε διαφορετικές αφετηρίες, έπιασαν απροετοίμαστο τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ο οποίος προσπαθούσε να αμυνθεί, ψάχνοντας… σωσίβιο πότε στον μελετητή Μιχάλη Γερακιανάκη και πότε στον υπάλληλο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Γιάννη Παπαγιάννη.

Αίτημα διαχειριστικού ελέγχου

Η πιο σφοδρή κριτική υπήρξε από την πλευρά των εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών, με κατάληξη, μάλιστα, την υποβολή αιτήματος διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου για τη σκοπιμότητα και τη χρηστή διοίκηση που ασκείται από το Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α.
«Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος των πεπραγμένων μέχρι σήμερα, διότι προκύπτει σαφής αδυναμία της διοίκησης του Α.Σ.Δ.Σ.Α. να ανταποκριθεί στις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, ο οποίος προηγουμένως είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου ότι λειτουργεί σε βάρος της υλοποίησης του σχεδιασμού που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Ηπείρου, καθώς και για υπονόμευση της προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών να εναρμονιστεί με τους εθνικούς στόχους στη μείωση του συνολικού κόστους της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
Από την πλευρά του κ. Πήχα, καθώς και ενισχυτικά του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου, υπήρξε αμφισβήτηση και ως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις ποσότητες απορριμμάτων και υπολείμματος που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με αμφότερους να θέτουν ζήτημα διπλής χρέωσης του υπολείμματος από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
Επιπλέον, τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τις διαφορές που προκύπτουν για τη συνολική μεταφερόμενη ποσότητα υπολείμματος από τη ΜΕΑ Ηπείρου στον ΧΥΤΥ Ελληνικού με βάση τα στοιχεία του Α.Σ.Δ.Σ.Α. και της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και για τις ποσότητες των εισκομισθέντων απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου. «Πρέπει να τεκμηριωθεί αυτή η διαφορά στις ποσότητες και να προσκομισθούν τα αντίστοιχα ζυγολόγια, καθώς και η Ετήσια Έκθεση Αποβλήτων για το έτος 2021, διότι δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά με την ασάφεια που παρατηρείται σε όλες τις ποσότητες», τόνισε.
«Όλα είναι ξεκάθαρα», απάντησε ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Νίκος Καλαντζής ως προς τον διαχειριστικό έλεγχο, ενώ απαντήσεις επιχειρήθηκαν να δοθούν και ως προς τα ερωτήματα που τέθηκαν, χωρίς, πάντως, να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ο μελετητής δήλωσε βέβαιος ότι δεν υπάρχει διπλή χρέωση, ωστόσο είπε πως θα το δουν ξανά, ενώ δέσμευση υπήρξε ότι θα σταλούν και τα ζυγολόγια.

«Κοστίζετε ακριβά στους Ηπειρώτες»

Στο υψηλό κόστος λειτουργίας του Α.Σ.Δ.Σ.Α. σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει, εντόπισε την κριτική του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
«Κοστίζετε ακριβά στους Ηπειρώτες», είπε κατά την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως μέσα σε ένα χρόνο οι Ηπειρώτες επιβαρύνθηκαν με μισό εκατομμύριο ευρώ για δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα (αμοιβές αιρετών και προσωπικού, πληρωμές τηλεφωνικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, αναλώσιμα και επίπλωση γραφείων, υπηρεσίες συμβούλων κ.α.) χωρίς να έχει παραχθεί ουσιαστικό έργο.
«Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς για εσάς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δύο χρόνια τώρα έχετε καταφέρει να οδηγήσετε τον Σύνδεσμο σε τέλμα χωρίς να προφέρει κανένα ουσιαστικό έργο (λειτουργία Πράσινων Σημείων, διαχείριση βιοαποβλήτων, ΣΜΑ). Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας πρωτότυπες πολιτικές, σε πανελλαδικό επίπεδο τουλάχιστον, καλείτε τους δήμους της Ηπείρου να προπληρώσουν υπηρεσίες που αφορούν επόμενη χρήση ή που δεν έγιναν ποτέ. Πόσο νόμιμο είναι άραγε να δεσμεύονται και πολύ περισσότερο να πληρώνονται ποσά που επιβαρύνουν του πολίτες για υπηρεσίες που δεν υλοποιούνται; Όσο αυτό το δεδομένο δεν αλλάζει, εμάς θα μας βρίσκετε απέναντι. Γιατί συμφέρουσες λύσεις υπάρχουν, τις έχουμε προτείνει αλλά η διοίκηση του Συνδέσμου αρνείται αναίτια να τις υιοθετήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, με τη μόνη απάντηση να είναι πως όλες οι δαπάνες είναι εντός του νόμου.

Κριτική σε διαφορετικούς τόνους

Ως μια αιχμή για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου μπορούν να αναγνωστούν και οι δηλώσεις του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου, ο οποίος μίλησε για καχυποψία και πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος έχει πάρει χαρακτηριστικά δημοτικού συμβουλίου με πλειοψηφία και μειοψηφία, αλλά δε σταμάτησε εκεί. «Πρέπει να ασκήσουμε αυστηρή πολιτική, γιατί τα μεγέθη είναι μεγάλα. Να τρέξουμε υποδομές και να κάνουμε σφιχτή διαχείριση», ανέφερε, υπονοώντας προφανώς πως αυτά δε γίνονται σήμερα.
Τη διαφωνία του με πολλές από τις δαπάνες και τις ενέργειες της πλειοψηφίας, ειδικά μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, εξέφρασε ο δήμαρχος Κόνιτσας, ο οποίος, ωστόσο, υπερψήφισε τον απολογισμό, στη λογική ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες. «Έχετε κάνει πολλά μεγάλα λάθη κ. πρόεδρε και οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε», ανέφερε, ενώ μίλησε και για έλλειψη συναδελφικής αλληλεγγύης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει από τη μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Με επιφύλαξη και… εσωτερικές διαφωνίες υπερψήφισε και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος. «Περίμενα να βρεθεί μια λύση, που δεν έχει βρεθεί και δε θέλω να καταλήξουμε σε αδιέξοδο», σημείωσε.
Ναι με αμφιβολίες και από τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ενώ την ανάγκη να λαμβάνονται ομόφωνα οι αποφάσεις επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, επιλέγοντας να στρέψει τα πυρά του κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, λόγω της μη επιστροφής στους δήμους που φιλοξενούν υποδομές απορριμμάτων, του 1% που εισπράττει για το τέλος εισόδου στη ΜΕΑ.
Έμμεση κριτική και από τη δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, που είπε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σε κάποια σημαντικά ζητήματα.
Σε… πολιτική καταψήφιση του απολογισμού προχώρησαν οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης και Κώστας Ακρίβης, με τον πρώτο να σημειώνει ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε τον Α.Σ.Δ.Σ.Α. όπως πρέπει και να μην είμαστε ούτε σε δικαστήρια, ούτε σε διαιτησίες, ούτε σε απειλές».
Τελευταίο πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος υπερασπίστηκε την επιλογή επίλυσης των διαφορών διά της δικαστικής οδού, λέγοντας πως «αν δε δοθούν λύσεις, το σύστημα θα βαλτώσει».

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος ζητά η Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.

Μπορεί και να υπήρχε απαρτία, αλλά δεν το ρίσκαραν

Αποστόλης Τζελέτας