ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εγείρει αντιδράσεις το τείχος στη δομή του Κατσικά

Τείχος τριών μέτρων υψώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη δομή του Κατσικά, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, αλλά και αντιδράσεις.

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά αποτελεί τη μεγαλύτερη αντίστοιχη δομή στην Ήπειρο, ωστόσο, ελάχιστα είναι τα προβληματικά περιστατικά που θα δικαιολογούσαν ενδεχομένως τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφάλειας, πολύ δε περισσότερο ενός τείχους, που ακόμη και σημειολογικά δε βοηθά στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις 7 το βράδυ έως τις 7 το πρωί και εγκατάσταση καμερών για την παρακολούθηση των κοινόχρηστων χώρων.
Η κατασκευή του τσιμεντένιου τείχους είναι ένα μέτρο που δε λαμβάνεται μόνο στη συγκεκριμένη δομή, αλλά φαίνεται πως το υπουργείο το υλοποιεί σε όλες τις δομές, μεταξύ των οποίων και της Φιλιππιάδας. Αυτό προκύπτει από την ανάθεση, μετά από διεθνή διαγωνισμό, του έργου της εγκατάστασης υποδομών ασφαλείας, με προϋπολογισμό 28,4 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί σε άλλες δομές, όπως στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα.
Η αιτιολόγηση έχει να κάνει με λόγους ασφάλειας των ίδιων των προσφύγων, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τέτοιες υποδομές παραπέμπουν σε φυλακές και σε αποκοπή των πληθυσμών εντός και εκτός των δομών.
Την κάθετη αντίθεσή της στα σχέδια του υπουργείου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάνοντας λόγο για νέες «φυλακές», που εντείνουν την καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.
«Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μετατρέψει την προσφυγική δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων σε ένα περίκλειστο από τσιμεντένια τείχη και διαρκώς επιτηρούμενο γκέτο, όπου θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος τις νυχτερινές ώρες, όπου ήδη οι συνθήκες ζωής των προσφύγων είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου το μέλος της Τ.Ε Θανάσης Κονταξής, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να πάνε στις χώρες προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο, να χορηγηθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού.
Παράλληλα, απαιτεί να «αποσυρθούν τώρα τα επικίνδυνα και απαράδεκτα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» και καλεί την περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και τους τοπικούς φορείς να καταδικάσουν αυτή την εξέλιξη.
Τη δημιουργία τείχους καταγγέλλει και η Οργάνωση Βάσης Ιωαννίνων του ΜεΡΑ25. «Οι φράκτες όχι μόνο δε δημιουργούν αισθήματα μεγαλύτερης ασφάλειας για τους διαμένοντες στη δομή, αλλά αντίθετα μετατρέπουν τις ώρες και τις ημέρες της “προσωρινής” αναμονής, σε μια καθημερινή τιμωρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των καμπ πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων και οι άνθρωποι να μπορούν να μπουν και να βγουν από τις δομές όποτε θέλουν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών με την Κ. Κούνεβα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία