ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέλος εποχής για το παλιό Άσυλο Ανιάτων

Στη φάση της υλοποίησης περνά ένα από τα σημαντικότερα έργα του δήμου Ιωαννιτών για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αυτό της κατασκευής του Κέντρου για το Παιδί, που θα περιλαμβάνει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες και παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Πέρα από τη σημασία της δομής για τα παιδιά της πόλης, εξίσου σημαντική είναι και η «ανάσα» που θα δοθεί σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, εκεί που μέχρι σήμερα έστεκαν οι εγκαταλελειμμένες κτιριακές υποδομές του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Τα παλιά κτίρια αποτελούν πλέον παρελθόν και το μόνο που έχει απομείνει, είναι μπάζα και παλιοσίδερα, καθώς ανέλαβαν δράση τα μηχανήματα του αναδόχου, ολοκληρώνοντας την κατεδάφισή των κτιρίων.
Μαζί με τα εγκαταλελειμμένα, εδώ και πολλά χρόνια, κτίρια, «χάθηκε» ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτής της πόλης και μιας δομής, παλαιού τύπου, που στα χρόνια της λειτουργίας της φιλοξένησε δεκάδες άτομα με νοητικές και άλλες αναπηρίες, όχι πάντοτε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Το Άσυλο Ανιάτων ακολούθησε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, στην περιοχή της Δροσιάς, ως Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» και τμήμα των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.
Παρόλα αυτά, οι ερημωμένες υποδομές «στοίχειωναν» μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης, που, από την πρώτη στιγμή της μετεγκατάστασης της δομής το 2008, ζητούσε την αξιοποίηση του χώρου.
Μετά από 13 χρόνια, ήρθε, τον περασμένο Νοέμβριο, η υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Το έργο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον τότε αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα, ενώ εντάχθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή στο Ε.Π. «Ήπειρος», σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, την διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία. Στην ανακοίνωση της ένταξής τους προς χρηματοδότηση, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι κατάφερε να απεμπλέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον φάκελο του έργου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη μελέτη, στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων θα κατασκευαστεί κτίριο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, επιφάνειας 635 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους, όπως αίθουσες και γραφεία, για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους. Θα κατασκευαστεί, επίσης, κτίριο ΚΔΑΠ, επιφάνειας 490 τετραγωνικών, το οποίο θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος, με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

Σχετικά άρθρα

Έως τον Οκτώβριο του 2023 το Κέντρο για το Παιδί

Γεωργία Χαλάτση

Περνά σε φάση υλοποίησης το Κέντρο για το Παιδί

Προς δημοπράτηση το «Κέντρο για το Παιδί»

Ηπειρωτικός Αγών