ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαθέτουν εφεδρείες τα νοσοκομεία

Με εναλλακτικά επιχειρησιακά σχέδια, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τις δυνατότητες που έχουν, προετοιμάζονται τα δύο νοσοκομεία της πόλης να αντιμετωπίσουν το πέμπτο και σφοδρότερο, τουλάχιστον σε αριθμό κρουσμάτων, κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα, έχουν υποβάλλει επιχειρησιακά σχέδια στην 6η ΥΠΕ, σχέδια για την «επόμενη ημέρα», όπως ανέφερε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, τα οποία αξιολογούνται και θα υλοποιηθούν, εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, αύριο επίκειται μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των διοικητών των δύο νοσοκομείων, προκειμένου να συζητηθούν εκ νέου οι δυνατότητες.
Η αύξηση κλινών, τόσο στο ΠΓΝΙ όσο και στο «Χατζηκώστα», είναι μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν αν προκύψει ανάγκη. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης, κατά το προηγούμενο διάστημα το νοσοκομείο έφτασε να αναπτύξει 26 κλίνες, που αποτέλεσε ένα σημαντικό τεστ και ανταποκρίθηκε.
Το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2020 τη λειτουργία μονάδων λοιμωδών. Σε αυτές έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 500 ασθενείς, με το ποσοστό ίασης να ξεπερνά το 90%, ενώ στις κλίνες ΜΕΘ covid–19 έχουν νοσηλευτεί 32 ασθενείς, με ποσοστό ίασης στο 65%. «Πρόκειται για ένα ποσοστό από τα υψηλότερα στη χώρα και αυτό δείχνει πως, όταν υπάρχει σωστή οργάνωση, με το κατάλληλα και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, τον κατάλληλο εξοπλισμό και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να λειτουργεί ομαλά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα», σημείωσε ο κ. Δερδεμέζης, απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερες κλίνες για την αποφόρτιση του ΠΓΝΙ.
Σήμερα στις ΜΕΛ του νοσοκομείου νοσηλεύονται 17 ασθενείς, δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, ενώ υπήρξε και μια απώλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δερδεμέζης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του νοσοκομείου, που διαθέτει έξι εμβολιαστικές γραμμές. Όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει πάνω από 75.000 εμβολιασμούς και περισσότερες από 19.000 τρίτες δόσεις. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, εμβολιάστηκαν περίπου 2.500 άτομα.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο την περίοδο της πανδημίας 90 άτομα, εκ των οποίων 60 νοσηλευτές και τρεις ιατροί, ενώ 30 άτομα προσωπικού διαφόρων των ειδικοτήτων βρίσκονται σε αναστολή εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους. Ορισμένες από αυτές τις θέσεις καλύφθηκαν με έκτακτες προσλήψεις.
Για μια ακόμη φορά, ο κ. Δερδεμέζης τόνισε την αξία του εμβολιασμού, με δεδομένο πως το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καταλήγουν στις ΜΕΘ αλλά και χάνουν την ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι.

ΜΕΘ covid και στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Στη μάχη της πανδημίας μπαίνουν ακόμη πιο δυνατά τα περιφερειακά νοσοκομεία στην Ήπειρο, με το Νοσοκομείο Φιλιατών να αναπτύσσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ασθενών με covid-19, με τρεις κλίνες.
Τη διαβεβαίωση ότι «υπάρχουν εφεδρείες», που μπορούν να αξιοποιηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις, μετέφερε ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος, σημειώνοντας πως βασικές προϋποθέσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα «ασφυξίας» στα νοσοκομεία, είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
«Να μην τα υποτιμούμε καθόλα τα μέτρα», σημείωσε και πρόσθεσε πως όλες οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η ΥΠΕ λαμβάνει μέτρα για τυχόν έκτακτες περιπτώσεις που θα προκύψουν.
«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε και είμαστε σε θέση να κάνουμε κι άλλα», σημείωσε ο κ. Νικόπουλος, καλώντας τους πολίτες να ξεπεράσουν τυχόν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό, αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού, τον καλό αερισμό των χώρων και την αντισηψία των χεριών.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»