ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Το κάρο μπήκε μπροστά απ’ το άλογο»

Να απαιτήσει η Ήπειρος την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου μέσα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Τόσο στην ομιλία του στα Γιάννενα, το βράδυ της Πέμπτης, όσο και κατά τη σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να εκταμιευθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν κρίσιμες υποδομές και θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως αντί να κατανείμει τους πόρους με στόχο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, την ενδιαφέρει ποιος θα πάρει τα έργα. «Δυστυχώς έχει σχεδιαστεί ανάποδα. Το κάρο μπήκε μπροστά απ’ το άλογο. Δεν μπήκε ένας στόχος με βάση τον οποίο να γίνει ένας σχεδιασμός. Μπήκε ως στόχος το πώς θα μοιράσουν τα λεφτά του Ταμείου δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η επιχειρηματική ελίτ στη χώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κριτική άσκησε και για το θέμα των υποδομών, με αιχμή τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, κάνοντας λόγο μάλιστα για έργα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα «είτε καθυστερούν είτε υποβαθμίζονται», όπως είπε, και τόνισε πως «το έργο μετατρέπεται σε κλασικό επαρχιακό δρόμο διατομής 12,5 μέτρων». Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν προχωρά η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης, ενώ πρόσθεσε πως είχε «βάλει μπροστά» και τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Παράλληλα, εξέφρασε τον κίνδυνο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ η Αμβρακία Οδός.

Κατά τη σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα, τόνισε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού,επισημαίνοντας πως πρέπει να αποδοθεί άμεσα στους πολίτες της Ηγουμενίτσας η χερσαία ζώνη, γιατί «δεν μπορεί κανείς να βάζει έναν κρίσιμο χώρο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων στη λογική των αγοραπωλησιών».

Μεταξύ άλλων, άκουσε τα αιτήματα του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από μια μεταρρύθμιση που θα της επιτρέπει να έχει πόρους, αφού οι περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις έχουν φτάσει το 60-70% την τελευταία δεκαετία.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Κεστρίνη Θεσπρωτίας, όπου είχε συνομιλία με μανταρινοπαραγωγούς, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μάριο Κάτση και τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα.

Εκεί, ο κ. Τσίπρας άκουσε τις διαμαρτυρίες των παραγωγών για τα αυξημένα κόστη παραγωγής, αλλά και για την απουσία ενίσχυσης του κλάδου λόγω της πανδημίας, σε μια μάλιστα χρονιά που η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 40%, λόγω των καιρικών συνθηκών την περίοδο της ανθοφορίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. «Φοβάμαι ότι αυτός ο χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος ακόμη και από τους μνημονιακούς, ειδικά για τους ανθρώπους της παραγωγής», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Βραβείο διαχρονικής ποιότητας στην ΗΠΕΙΡΟΣ από τη Γερμανική Γεωργική Εταιρεία

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος