ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομιλία με στόχο την περιχαράκωση του κομματικού χώρου

Ως μια προσπάθεια να «στεγανοποιήσει» τον χώρο που έχει καταλάβει τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι μιας διαφαινόμενης τάσης επαναπατρισμού ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να αναγνωστεί η ρητορική, που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα Γιάννενα.

Ταυτόχρονα, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο κύριος πόλος της προσπάθειας να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή», σύνθημα που ήταν και στο φόντο της ομιλίας του, μαζί με τις λέξεις «ελευθερία» και «δημοκρατία».

Στην αρχή της ομιλίας του και αναφερόμενος στα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας, που επιλέγει να έχει στην κορυφή της ατζέντας του αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό. Όπως τόνισε, η χώρα δεν είναι μόνο σε κλοιό πανδημίας ακρίβειας, αλλά και σε «κλοιό Μητσοτάκη. Σε κλοιό αναισθησίας, κυνισμού, ψεύδους, ολοκληρωτικής και αθεράπευτης άγνοιας και αγνόησης του δράματος που ζουν οι πολίτες».

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον κλοιό Μητσοτάκη και από αυτήν την κυβέρνηση, τόσο περισσότερες ζωές θα προστατέψουμε. Έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Το τέλος του 2021 να είναι ακόμα χειρότερο από το 2020, ενώ πέρυσι δεν είχαμε το εμβόλιο. Η Ελλάδα είναι δύο φορές πιο πάνω από το μέσο ΕΕ σε απώλειες ανά 1 εκατ. πληθυσμό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τριτοκοσμική εικόνα και εικόνα ντροπής χαρακτήρισε ότι υπάρχουν πάνω από 180 διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. «Φτάσαμε στο έσχατο σημείο ο ίδιος ο Μητσοτάκης να μου απαντά στη Βουλή ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε τις vip ΜΕΘ. Είναι ηθικός ξεπεσμός όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην ενισχύει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για vip ΜΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυροκόπησε την κυβέρνηση και για το θέμα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ψεύτη με περικεφαλαία». «Ενώ γνώριζε τι έρχεται μοίραζε gb στους νέους», είπε μεταξύ άλλων.

 

«Να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς»

Κάλεσμα προς όλους για αγώνα, μία νέα αρχή με την κοινωνία, ενώνοντας δυνάμεις, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βγει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ώστε να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την πολιτική του ομιλία.

«Πάμε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη, για τη μεγάλη νίκη που θα φέρει ξανά την ασφάλεια και την προοπτική σε αυτό τον τόπο. Γιατί η Ελλάδα πρέπει ξανά να κοιτάξει μπροστά. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει και μπορούν να ζήσουν καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το όραμα που ωθεί την παράταξή του σε ένα μέλλον καλύτερο, δικαιότερο και ασφαλέστερο, είναι η ρεαλιστικότατη προοπτική μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα αλλάξει την Ελλάδα, θα την ξαναβάλει σε τροχιά κοινωνικής Δικαιοσύνης και προκοπής και ξεκαθάρισε: «Για εμάς είναι απολύτως φανερό, ότι πρώτη μας βασική αποκλειστική προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε , «αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα αυτό το αταλάντευτο μέτωπο του με τη Δεξιά, το αταλάντευτο μέτωπό του με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δημοκρατική Παράταξη και τη Δεξιά λέγοντας: «Δεν μπορείς να είσαι και με τη Δημοκρατική Παράταξη και με τη Δεξιά. Ή με τη Δημοκρατική Παράταξη είσαι ή με τη Δεξιά. Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους ούτε στο χώρο της αριστεράς, ούτε της κεντροαριστεράς, ούτε του κέντρου. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα μονάχα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Και για αυτό έχουμε ένα μόνο πολιτικό στόχο. Και σας καλώ να αγωνιστούμε να νικήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Να βγούμε πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για τη προοδευτική διακυβέρνηση στο τόπο μας».

 

Σχετικά άρθρα

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Μητσοτάκης και Τσίπρας στην ίδια πόλη τη Δευτέρα

Αποστόλης Τζελέτας