ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στις κάλπες για νέο αρχηγό το Κίνημα Αλλαγής

Η ώρα της αλήθειας φτάνει για τους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς αύριο Κυριακή στήνονται οι κάλπες σε όλη τη χώρα, προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο.

Βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι θα χρειαστεί επαναληπτική εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να αναδειχθεί νικητής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τον α’ γύρο είναι μεγάλο, όχι μόνο για το δίδυμο του α’ γύρου, αλλά και για τα ποσοστά που θα καταγράψουν, καθώς ενδεχομένως θα αποτελέσουν ένα ξεκάθαρο δείγμα της δυναμικής του κάθε υποψηφίου.
Ως γνωστόν, στις εκλογές κατέρχονται ως υποψήφιοι αρχηγοί (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης. Στα Γιάννενα βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων (εκτός του Π. Γερουλάνου), με τις συγκεντρώσεις των Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Παπανδρέου να είναι οι πιο πολυπληθείς, ενώ και οι ομάδες υποστηρικτών τους έχουν εμφανίσει σημαντική δραστηριότητα.
Ήδη το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, αναλώσιμα, τεχνολογικός εξοπλισμός) έχει φτάσει στις Νομαρχιακές Επιτροπές και προωθείται στους υπεύθυνους των εκλογικών κέντρων, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν οι συνθέσεις των εφορευτικών επιτροπών.
Κάλπες θα στηθούν σε 840 εκλογικά κέντρα. Τα 818 στους δήμους της χώρας, ενώ 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε έντεκα χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η ψηφοφορία θα γίνει σε δώδεκα σημεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ., στον Δήμο Ιωαννιτών θα λειτουργήσουν τέσσερα εκλογικά κέντρα, στο κτίριο της Ριζαρείου Πολιτείας, στον παιδότοπο του ΚΕΠΑΒΙ, στο πρώην δημαρχείο Κατσικά και στο πρώην δημαρχείο Πεδινής.
Στον Δήμο Δωδώνης κάλπες θα στηθούν στο Πνευματικό κέντρο στο Κρυφοβό, στον Δήμο Ζαγορίου στο δημαρχείο στους Ασπράγγελους, στον Δήμο Ζίτσας στο παλιό δημαρχείο στην Ελεούσα, στους Δήμους Κόνιτσας και Μετσόβου στα δημαρχεία, στον Δήμο Πωγωνίου στο δημαρχείο στο Καλπάκι και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στο δημαρχείο στα Πράμαντα και στο πρώην δημαρχείο Κατσανοχωρίων στο Καλέντζι.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά στις 7 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα. Για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών, υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο), το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.
Όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών), για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει, εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.
Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο), θα πρέπει απαραίτητα να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Για τους αλλοδαπούς τα «φίλτρα» είναι πιο πολλά.
Για την αποφυγή συνωστισμού την ημέρα των εκλογών και καθυστερήσεις για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου η αίτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής και συνίσταται για όσους δεν είναι μέλη του Κινήματος η εκτύπωσή της και η συμπλήρωσή της πριν προσέλθουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

Σχετικά άρθρα

Το ενδιαφέρον στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Επιτροπή

Χωρίς τεχνητά διλήμματα και εγκλωβισμούς προχωρά το ΚΙΝ.ΑΛ.

Κίνημα Αλλαγής – Εκδήλωση αυτοοργάνωσης με ομιλητή τον Ν. Χριστοδουλάκη