ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μονόδρομος ο τρόπος της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ

Κανένα περιθώριο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν άφησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης για την προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όσα είχε διατυπώσει ρητά και στη θυελλώδη σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου και τους δημάρχους της Ηπείρου, ξεκαθαρίζοντας πως η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία θα πρέπει να γίνει από τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα αναλάβει να εκπαιδεύσει είτε προσωπικό που θα διαθέσουν οι δήμοι είτε προσωπικό που θα προσλάβει ο ΑΣΔΣΑ με όποια διαδικασία είναι πρόσφορη.

Η μπάλα ως προς αυτό το θέμα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, ο οποίος καλείται να έρθει σε συνεννόηση με τους δήμους και στη συνέχεια να καθορίσει από πού θα βρεθεί το προσωπικό. Μια διαδικασία που σίγουρα είναι πολύπλοκη, ωστόσο είναι η μοναδική προκειμένου να γίνει ένα βήμα μπροστά, αν πραγματικά οι δήμαρχοι θέλουν να περιορίσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.

«Το κλίμα ήταν θετικό και πιστεύω σύντομα θα λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Θα ακολουθήσουμε ό,τι λένε οι συμβάσεις και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις, που θα είναι συμφέρουσες για όλους τους Ηπειρώτες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Πολλές φορές σε κάποια θέματα πρέπει να εντρυφήσουμε περισσότερο, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες έννοιες σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Απόλυτος και για το υπόλειμμα

Συζήτηση έγινε και για τη μεταφορά του υπολείμματος, κάτι αναμενόμενο μετά και τη χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ που εξασφάλισε από το υπουργείο Ανάπτυξης η Περιφέρεια για την εκτέλεση της υπηρεσίας.

Η διοίκηση του ΑΣΔΣΑ δεν είδε με καλό μάτι αυτό το… δώρο της κυβέρνησης, καθώς μπορεί να απαλλάσσει τους δήμους από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, από την άλλη, όμως, αποτελεί έμμεση πλην σαφή αναγνώριση του δικαιώματος της Περιφέρειας Ηπείρου να έχει τον πρώτο λόγο στη μεταφορά του υπολείμματος, αποδυναμώνοντας το επιχείρημα του ΑΣΔΣΑ ότι η αρμοδιότητα ανήκει μόνο στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι εκπεφρασμένη πρόθεση του ΑΣΔΣΑ είναι να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό «πακέτο» για τη λειτουργία των ΣΜΑ και της μεταφοράς του υπολείμματος, η σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση του δένει τα χέρια.

Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τα ήδη γνωστά επιχειρήματά τους, με τη διαφορά ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στη δεδομένη χρονική στιγμή σε θέση ισχύος, καθώς δύσκολα ο ΑΣΔΣΑ θα συνεχίσει τις νομικές διαδικασίες για να καταπέσουν οι αποφάσεις μεταφοράς του υπολείμματος, εξέλιξη που θα μεταφράζεται σε κόστος.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΑΣΔΣΑ ειπώθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν, ωστόσο τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποκλειστεί, από τη στιγμή που ο κ. Καχριμάνης επικαλείται τις υπογραφείσες συμφωνίες και δεν έχει αφήσει ούτε χαραμάδα υπαναχώρησης.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Μ. Πλιάκος

Ακόμη κι αν δρομολογηθούν εξελίξεις για την άρση των αδιεξόδων στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πάντως, ένα ζήτημα είναι πώς θα επουλωθούν τα τραύματα, που προκάλεσε ο… πόλεμος του προηγούμενου διαστήματος όχι μόνο μεταξύ α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταξύ των δημάρχων, που χωρίστηκαν σε στρατόπεδα.

Αυτό δε θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχει μια διάχυτη στην ατμόσφαιρα ρεβανσιστική διάθεση και ενδεικτική είναι η δήλωση του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος, σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Ηπείρου από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη μεταφορά του υπολείμματος, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αφού τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί οικονομική ανάσα για τους δήμους της Ηπείρου και τους δημότες, καθώς τους απαλλάσσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τα τέλη μεταφοράς του υπολείμματος, συνεχίζει: «Αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε και από το υπέρογκο λειτουργικό κόστος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α), τότε σε ό,τι αφορά στον δήμο Ζίτσας, θα μπορούμε του χρόνου τέτοια εποχή να εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ανταποδοτικών τελών».

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος